új felfedezés

2021.01.29. 14:40

Bár a világ legkisebb hüllőfaja, de arányaiban óriási nemi szerve van

A világ vélhetőleg legkisebb hüllőfajának egy képviselőjét fedezték fel a kutatók Madagaszkáron, akik szerint az apró hím kaméleon a testéhez viszonyítva méretes nemi szervvel rendelkezik. 

Brookesia nana

Forrás: Glaw et al, Scientific Reports 2021

A Münchenben lévő bajor állami zoológiai gyűjtemény szerint a mindössze 13,5 milliméteres hüllőt egy német-madagaszkári expedíció tagjai fedezték fel Madagaszkár északi részén. Frank Glaw, a gyűjtemény munkatársa szerint

a Brookesia nana névre keresztelt faj képviselője az eddig ismert csaknem 11 500 hüllőfaj legkisebb hím egyede.

A Scientific Reports című folyóiratban publikált tanulmány szerint ugyanakkor a miniatűr kaméleon nemi szerve testének 18,5 százalékával egyenlő hosszúságú. Glaw szerint általában az apró kaméleonfajok egyedei rendelkeznek a legnagyobb párzószervvel – úgynevezett hemipénisszel – a testhosszukhoz viszonyítva. Ezt a megállapítást 51 kaméleonfaj összehasonlítására alapozzák a kutatók.

Ennek egyik lehetséges magyarázata a nemek közötti méretbeli különbség lehet, ugyanis

ezeknél a kisméretű fajoknál a nőstények általában nagyobbak a hímeknél.

A kutatók a Brookesia nana egy nőstény példányát is azonosították, amelynek testhossza 19 milliméter volt.

– A rendkívül apró hímeknek viszonylag nagyobb nemi szervre van szükségük a náluk jóval méretesebb nőstényekkel való sikeres párzáshoz

– magyarázta Miguel Vences, a Braunschweigi Műszaki Egyetem munkatársa, aki a tanulmány társszerzője volt. A szakembereknek mindössze két példányt sikerült felfedezniük az apró kaméleonfajból. Ezeknek a miniatűr teremtményeknek a természetes élőhelye gyakran nagyon kicsi, mindössze néhány négyzetkilométerre korlátozódik.

Brookesia nana
Fotó: Glaw et al, Scientific Reports 2021

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!