Járvány

2021.03.17. 17:40

Betanított kutyák szimatolják ki a koronavírus-fertőzést

Csaknem 95 százalékos pontossággal szimatolják ki a koronavírussal való fertőzöttséget az emberi izzadságból Thaiföldön betanított labrador retrieverek.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Az állatok bevethetők lehetnek forgalmas közlekedési csomópontokban, ahol másodpercek alatt azonosíthatják a vírus jelenlétét – mondta a projekt vezetője.

A hat kutya egy hathónapos képzésen vett részt, melynek során például egy forgókeréken hat edény közül kellett kiválasztaniuk azt, amely fertőzött beteg izzadságmintáját tartalmazta.

– A kutyáknak csak 1-2 másodpercre volt szükségük, hogy azonosítsák a vírust

– mondta a projektet vezető Kaywalee Chatdarong, a thaiföldi Chulalongkorn Egyetem kutatója.

Egy perc alatt képesek 60 mintát átvizsgálni a négylábúak. Képesek észlelni a Cocid-19-ben szenvedő betegek izzadságában lévő illékony szerves vegyületeket akkor is, ha az illetőnek nincsenek tünetei. A szakértő kiemelte, a kutyák nem közvetlenül az embereket fogják megszimatolni, hanem a tőlük vett mintákat vizsgálják át.

A világ több országában, így Nagy-Britanniában, Németországban, Franciaországban, Chilében és Ausztráliában is próbálkoznak kutyák kiképzésével a koronavírus-fertőzöttség felismerésére.

Európában elsőként a helsinki repülőtéren kezdtek kutyákat alkalmazni a fertőzöttek kiszűrésére, ebben az ügyben Finnország 20-30 országgal működik együtt. Kísérletképpen használnak kutyákat ilyen célra a dubaji nemzetközi repülőtéren is.

Borítókép: Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!