vulkánveszély

2018.06.29. 06:37

Bezárták a nemzetközi repülőteret Balin

Bezárt pénteken a nemzetközi repülőtér az indonéziai Bali szigetén az Agung vulkán fokozódó tevékenysége miatt, több ezren kénytelenek várakozni.

Travellers check their flights at Ngurah Rai airport in Denpasar, Bali which is closed on June 29, 2018 after a pilot report detected volcanic ash as high as 23,000 feet following Mount Agung's eruption. Bali closed its international airport following a volcanic eruption on the Indonesian resort island that sent thick smoke and ash billowing 2,000 metres (6,500 feet) into the air, an official said. / AFP PHOTO / GEDE ARDIASA

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Gede Ardiasa

A helyi katasztrófavédelem adatai szerint 450 járatot töröltek, ami mintegy 75 ezer utazót érint.

Az ausztráliai Darwinban lévő regionális megfigyelő központ adatai szerint a vulkáni hamut a széláramlatok délnyugati irányban, Indonézia legsűrűbben lakott területe, Jáva szigete felé sodorják.

A vulkáni hamu komoly veszélyt jelent a légiközlekedésre, mert a finom összetételű hamufelhő eltömi a repülőgépek hajtóműveit.

Az Agung tűzhányóból szerda óta 2500 méter magasságra tör fel szürke hamu. A vulkán 1963 óta először tavaly szeptemberben kezdett el ismét működni, majd novemberben háromszor kitört. A környékén lévő falvakból több mint 130 ezer ember menekült el. A tűzhányó tevékenysége utána fokozatosan alábbhagyott, ezért az idén februárban egy fokozattal lejjebb vitték a riasztási szintet a legmagasabbról, és 6 kilométerről 4-re csökkentették a kiürítési zóna sugarát.

A 3031 méteres tűzhányó 1963-as és 1964-es kitörései több mint 1200 életet követeltek.

Indonézia a Csendes-óceán partjain végigfutó tűzgyűrűnek nevezett térség mentén helyezkedik el, amely vulkánkitöréseiről és földrengéseiről ismert.

Borítókép: nincs mit tenni, minden járat törölve

AFP PHOTO / Gede Ardiasa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!