elveszve bielowizában

2018.01.26. 08:00

Bölénynek hiszi magát egy lengyel tehén

Három hónapja egy bölénycsordával vándorol egy tehenészetből szökött tehén Lengyelországban.

Forrás: pixabay.com

Fotó: LadyLioness

Bár a szarvasmarha látszólag jól megvan a bölények között, hosszabb távon komoly problémát okozhat esetleges párzása egy bölénybikával, ezért a tehenet el akarják szakítani a szabadon kóborló csordától.

A szökevény a híres kelet-lengyelországi védett erdő, Bielowiza mentén, kukorica- és repceföldeken kutat élelem – hátrahagyott kukoricacsövek és más táplálék – után a bölényekkel együtt. A róla készült fotókon úgy tűnik, hogy jó kondícióban van, ami Rafal Kowalczyk bölényszakértő szerint arra utal, hogy a szarvasmarhának is jut élelem a nagyobb és erősebb bölények mellett, bár gyakran látják a csorda szélén.

Kowalczyk, a Lengyel Tudományos Akadémia Emlőskutató Intézetének igazgatója szerint nagyon szokatlan szituációról van szó; ez az első eset, hogy tehenet lát bölények között.

A tudós szerint az együttélés veszélyeket hordoz magával mindkét fél számára.

Ha például a tehén egy bölénnyel párzik, belepusztulhat az ellésbe, mert hibrid utódja nagyobb lenne, mint egy szokásos szarvasmarhaborjú.

Egy életképes utód pedig beszennyezhetné a kis lengyelországi bölénypopuláció genetikai állományát, márpedig az első világháború után kihalt állatokat csak nagy nehézségek árán, néhány fogságban élő példány segítségével sikerült újra meghonosítani.

A bölények közé keveredett marha története igen népszerű téma Kowalczyk Facebook-oldalán, ám a kutatók nyárra el akarják szakítani a tehenet az őt befogadó bölényektől, hogy megakadályozzák az esetleges párzást.

Kowalczyk szerint az eltávolítás nem lesz könnyű, sőt annál nehezebb lesz, minél később történik meg. Nem tudni azt sem, hogy a tehén követni fogja-e majd a bölényeket, amikor azok a tél végeztével visszatérnek a számára ismeretlen terepre, az erdőbe.

Borítókép: Illusztráció

Pixabay

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!