19 évesen gyilkolt

2018.01.21. 16:44

Börtönben marad Charles Manson legfiatalabb követője

Kalifornia kormányzója ismét elutasította az életfogytiglani börtönbüntetését töltő Leslie Van Houten, a néhai Charles Manson hírhedt sorozatgyilkos legfiatalabb követőjének feltételes szabad lábra helyezését.

Döntését annak ellenére hozta, a kegyelmi kérvényt elbíráló bizottság javasolta a 68 éves nő szabadon bocsátását. Leslie van Houtent különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságért ítélték életfogytig tartó börtönbüntetésre.

A tavaly elhunyt Charles Manson sorozatgyilkos követőjeként a nő 19 éves korában társaival meggyilkolta egy kaliforniai boltost és feleségét.

A kormányzó azzal indokolta döntését, hogy Van Houten még most is Mansont hibáztatja a bűncselekmények elkövetéséért – adta hírül a Los Angeles Times.

Jerry Brown kormányzó elismerte, hogy a nő példás magaviseletet tanúsított a börtönben több mint négy évtizeden át, de „a bűncselekmény természete alapot adhat a kegyelem elutasítására még akkor is, ha erős bizonyíték van az elítélt rehabilitációjára és nincs bizonyíték veszélyességére”.

Az életfogytiglani börtönbüntetését töltő Charles Manson nem vett részt a kaliforniai házaspár 1969. augusztusi meggyilkolásában, de utasította Van Houtent és társait a bűncselekmény elkövetésére. Leslie Van Houten a feleséget, Rosemary Biancát párnával megfojtotta, majd a halott asszonyon még 16 késszúrást ejtett. 1971-ben halálbüntetésre ítélték, de fellebbezés nyomán újratárgyalták ügyét és 1978-ban életfogytiglanit kapott.

A Manson-család áldozatai között volt annak idején Sharon Tate, Roman Polanski rendező állapotos felesége is.

Borítókép: Egy gyilkos tekintete: Leslie Van Houten. AFP PHOTO / AP POOL / DAMIAN DOVARGANES

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!