Nemzetközi Űrállomás

2020.01.26. 18:03

Csúcsot döntött az űrben egy olasz asztronauta

Hatórás űrsétát hajtott végre az ISS két asztronautája, egy mágneses spektrométert javítottak meg.

Forrás: Shutterstock

Több mint hatórás sikeres űrsétát hajtott végre szombaton a Nemzetközi Űrállomás (ISS) két asztronautája, a küldetés során megszüntették a szivárgást a sötét anyag és antianyag után kutató alfa-mágneses spektrométer egyik hűtőcsövén.

Andrew Morgan amerikai és Luca Parmitano olasz űrhajós azt a feladatot kapta, hogy vizsgálja meg az ISS-re 2011-ben feljuttatott spektrométer hűtőcsöveit.

Parmitano azonnal megtalálta a szivárgást a nyolc vezeték egyikében, és második próbálkozásra sikerült is megszüntetnie azt. Az első kísérlet után egy órát kellett várnia a nyomáspróbával, de miután továbbra is szivárgott a hűtőfolyadék, még jobban meghúzta a csavarokat. Ezután felszerelték az alfa-mágneses spektrométer hővédő pajzsát.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szerint a kétmilliárd dolláros, hét és fél tonnás sugárzásmérő a jövő héten folytathatja a kutatást a sötét anyag és az antianyag után. A berendezés fejlesztésében 16 ország 56 tudományos intézete vett részt.

A NASA szerint a spektrométer miatti négy űrséta során az űrhajósok a legbonyolultabb nyílt űrbéli feladatot hajtották végre a Hubble űrteleszkóp javítása óta. Évekig tartott, amíg a NASA szakértői kidolgozták a javítási tervet. A művelet bonyolultsága ellenére az első három űrsétán sem adódtak gondok. Morgannak és Parmitanónak le kellett vágnia a rozsdamentes acélból készült csöveket a régi, elhasználódott hűtőszivattyúkról, és hozzá kellett illesztenie őket a négy új szivattyúra, amivel várhatóan 5-10 évvel meghosszabbodik a sugárzásmérő élettartama.

A szombati űrsétával Luca Parmitano lett az Európai Űrügynökség csúcstartója a nyílt kozmoszban töltött idő tekintetében.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!