aggasztó

2020.08.08. 11:39

Csúcsot ért el az erdőpusztítás Brazíliában

Júliusban 27 százalékkal visszaesett Brazíliában az amazonasi esőerdők pusztulása a múlt év hasonló hónapjához képest, egy év alatt azonban 34,5 százalékos növekedéssel új, 14 éves csúcsot ért el az erdőirtás Brazíliában – derül ki a brazil űrkutatási intézet, az INPE előzetes adataiból.

Handout picture released by the Mato Grosso State Fire Department on August 4, 2020 showing a tapir fleeing a forest fire at the Paranatinga region, Mato Grosso state, Brazil, on August 01, 2020. (Photo by Handout / MATO GROSSO FIREFIGHTERS DEPARTMENT / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / MATO GROSSO FIREFIGHTERS DEPARTMENT " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: AFP / MATO GROSSO FIREFIGHTERS DEPARTMENT

Fotó: AFP

A műholdas megfigyelések támaszkodó, pénteken közzétett, nem végleges adatok szerint idén júliusban 1654 négyzetkilométernyi erdőt irtottak ki az Amazonas medencéjében, míg egy évvel korábban minden korábbi júliusinál többet, 2255 négyzetkilométernyit.

Az elmúlt 12 hónapban 9205 négyzetkilométernyi esőerdő veszett oda,

míg a megelőző 12 hónapban 6844 négyzetkilométernyi. Pontosabb adatokat később tesznek közzé.

Hamilton Mourao alelnök az Amazónia védelmére tett kormányzati intézkedések, köztük a katonák bevetése eredményeként méltatta a 2020 júliusi adatot, környezetvédők szerint azonban a minden idők legrosszabb júliusához képest elért javulás semmi okot nem ad az ünneplésre, mert

éves szinten drasztikusan tovább romlott a helyzet a világ legnagyobb trópusi esőerdejében.

Brazíliában egyértelműen kikerült az ellenőrzés alól az erdőpusztulás – kommentálta a friss adatokat Marcio Astrini, az Observatorio do Clima, a 30 civil szervezetet tömörítő csoport vezetője, aki szerint az egy év alatt kipusztított erdők valós mérete a később pontosítandó adatok szerint elérheti a 13 ezer négyzetkilométert, ami háromszorosa lesz annak, mint amennyit az érvényben lévő kormányzati klímavédelmi program 2020-ra előirányzott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!