a királynővel is találkozott

2018.08.09. 19:19

Domborművön örökítették meg egy londoni templom cicáját

Kétszáz év után gazdagodott új domborművel a Southwark-katedrális.

Doorkins Magnificat egy évtizede él a Southwark-katedrálisban, előszeretettel vesz részt az esti imán az oltár alatt megbújva.

A döntést, miszerint a hozzávetőleg 13 éves macskát örökítsék meg, helyi diákok hozták – közölte a hírt a macskák nemzetközi napja alkalmából a brit sajtó. A dombormű a London belvárosában álló székesegyház északi falára készült.

Andrew Nunn esperes a BBC-nek azt mondta: reméli, hogy az embereket elgondolkoztatja, miként kerül egy macska domborműve a katedrálisba és lesz valaki, aki elmeséli nekik a kóbor állat történetét, azt, hogy egy templomba betévedve otthonra talált. Talán ez másokra is hatással lesz és otthonra találnak itt – tette hozzá. Megemlítette, hogy

2013-as látogatásakor az uralkodó, II. Erzsébet is észrevette a macskát, meg is kérdezte, hogy a dómban él-e.

Tudvalévő azonban, hogy a királynő inkább a kutyákat kedveli. Doorkins ráadásul az esperes visszaemlékezése szerint nem viszonozta az érdeklődést, átaludta az uralkodói vizitet.

Doorkins meglehetősen népszerű macska, ráadásul nemcsak Londonban, hanem külföldön is, akadt, aki az Egyesült Államokból látogatott el a katedrálisba, hogy találkozzon a jószággal. A macskának Twitter-fiókot is fenntartanak és gyerekkönyv is jelent meg róla, benne a királynő látogatásának történetével is.

A brit fővárosban akadnak más, talán a katedrális macskájánál is ismertebb példányok: a kormányfői hivatal főegerésze, a lapkommentárok szerint mindenféle gyilkos ösztön híján lévő Larry. A külügyminisztérium macskája Palmerston, a pénzügyminisztériumé pedig Gladstone. Ők ketten valóban értek el eredményeket a Downing Street-i egerek számának csökkenésében. A kabinetiroda pedig – bár titokban akarta tartani -, örökbefogadott két macskát, amelyek az Ossie és az Evie nevekre hallgatnak.

Borítókép: Doorkins a róla szóló könyvvel ismerkedik a katedrálisban

Doorkins Magnificat Twitter-oldala

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!