békés óriás

2021.06.08. 10:15

Egy eddig ismeretlen gigászi dinófajt azonosítottak

Újabb dinoszauruszfajt azonosítottak paleontológusok Ausztráliában, a mintegy 90 millió éve élt hatalmas, 30 méter hosszú titanoszaurusz maradványait Queensland állam délnyugati részén találták még 2007-ben.

Sauroposeidon : Dinosaure de la famille des titanosaurides ou brachiosaurides, le sauroposeidon est un des plus grands dinosaures (environ 30 % plus grand que le brachiosaure), le sauroposeidon devait faire environ 60 tonnes et mesurer jusqu'a 18 metres de haut. Sauroposeidon is a genus of sauropod dinosaur, remains were found in the southwestern portion of the US state of Oklahoma. It lived in Early Cretaceous. With an estimated length of up to 34 m (110 ft) and a mass of 50-60 t (55-66 short tons), it also ranks among the longest and heaviest ©Raul Lunia/Novapix/Leemage (Photo by Raul Lunia / leemage / Leemage via AFP)

Forrás: AFP / Leemage

Fotó: Raul Lunia

Ez a legnagyobb dinoszaurusz, amelyre eddig Ausztráliában bukkantak – adta hírül a The Guardian című brit napilap honlapja.

Az Australotitan cooperensis faj növényevő dinoszaurusz volt a titanoszauruszok, a szauropoda dinoszauruszok egyik csoportjában.

A kréta földtörténeti időszakban élt, hossza 25–30 méter lehetett, magassága elérte az 5–6,5 métert.

Nagyon hosszú nyaka és farka volt, hasonlíthatott az olyan jól ismert dinoszauruszokhoz, mint a Brachiosaurus és az Apatosaurus.

A kutatók a Cooper becenevet adták neki, mivel az Eromanga-medencében lévő Cooper Creekben fedezték fel a maradványait 2007-ben, de csak most azonosították tudományosan a Queenslandi Múzeum és az Eromanga Természettudományi Múzeum paleontológusai.

A szakemberek megtalálták a lapockacsontját, a medencecsontját, a combcsontját, nagyjából teljes épségben.

„A dinoszauruszcsontok távoli helye, méretei és törékenysége késleltette a hivatalos meghatározást. Ilyen nagy és törékeny csontokat éveken át kell előkészíteni és megtisztítani”

– idézte Robyn Mackenzie paleontológust, az Eromanga múzeum társalapítóját a brit napilap.

Mackenzie férjével együtt alapította a múzeumot azután, hogy 2006-ban családi birtokukon először bukkantak dinoszauruszcsontokra. Azóta 15 dinoszaurusz maradványait találták meg a területen.

A paleontológus szerint Cooper combcsontjának hossza és körmérete alapján

a dinoszaurusz mintegy 67 tonna tömegű lehetett.

Az Australotitan egy másik példányának maradványait szintén Eromangában találták meg. A George becenevű óriás combcsontjának mérete alapján nagyobb lehetett Coopernél, de mivel csontjai jóval töredezettebbek voltak, nehéz őt tanulmányozni.

A világ legnagyobb dinoszauruszát, a patagotitánt a dél-amerikai Patagóniában találták. Becslések szerint 37 méter hosszú és 55–69 tonna tömegű lehetett.

Borítókép: Valahogy így képzelhetjük el

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!