Játék a festményekkel

2018.12.25. 08:00

Egy egyszerű programmal Mona Lisa mellé varázsolhatja magát

27 April 2018, Germany, Stuttgart: A man standing in front of a replica of the 'Mona Lisa' from Leonardo da Vinci. The gallery was opened of the 1 May 1843 as 'museum of educated art'. 175 years later, the gallery is celebrating its anniversary. Photo: Sina Schuldt/dpa

Forrás: dpa

Fotó: Sina Schuldt

A tudósok áprilisban publikálták új alkotásukat: egy tanulási algoritmust, amely tárgyakat és embereket festményekbe illeszt, méghozzá szinte tökéletesen utánozva az eredeti művész stílusát – számol be róla az IFL Science nevű portál.

A leglátványosabb, egyben az egyik legmeghökkentőbb „terméke” a programnak az volt, amikor Mona Lisa arcát a népszerű angol színészére, Benedict Cumberbatchére cserélte.

Fotó: IFL Science

A folyamat nagyjából így néz ki: az algoritmus először a képre helyezi a kívánt objektumot. A következő szakaszban elkezdi stílusában, látványában, színeiben hozzáigazítani azt az eredeti festményhez. Végül a textúrát és a stílust is harmonizálja, így megtévesztően pontos eredmények születhetnek.

A program például az Amerika kapitány névre hallgató szuperhős pajzsát egy ókori görög harcoséra cserélte, Van Gogh önarcképére pedig egy sasmadarat illesztett.

Fotó: IFL Science

„Az algoritmusunk olyan alkotásokat gyárt, amelyeket sokan valódi festményeknek tekintenek” – írják a szerzők.

A kutatók találmányukat nyílt forráskóddal látták el, és mindenki számára elérhetővé tették (noha annak, akinek semmilyen tapasztalata nincs a programozás terén, lehetséges, hogy a kezdeteknél némi gondot okoz az algoritmus használata).

Borítókép: egy férfi áll a Mona Lisa című festmény reprodukciója előtt egy stuttgarti múzeumban.

Forrás: AFP / Sina Schuldt / DPA / dpa Picture-Alliance

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!