önkorlátozás

2019.09.11. 06:18

Egyre többen tiltatják ki magukat a játéktermekből

Tavaly már kétszáztizennyolc játékfüggő élt a lehetőséggel.

Forrás: Shutterstock

Az idei év első felében már százötvenen kértek önkorlátozást a Szerencsejáték Felügyeletnél, az érintettek jellemzően öt évig maradnának távol szenvedélyüktől – írta a szerdai Magyar Hírlap.

A cikkben felidézték, hogy a függőségben szenvedők 2016 óta tehetnek jelentős önkorlátozó nyilatkozatot. Ennek értelmében magukat tiltatják el egy vagy több játékfajtától vagy adott szervezőktől egy, három, esetleg öt évre.

A Szerencsejáték Felügyelethez beérkezett nyilatkozatok alapján 2016-ban összesen hetvenhatan éltek a lehetőséggel, míg tavaly már kétszáztizennyolcan.

A Magyar Hírlap megszólaltatta Demetrovics Zsolt addiktológust, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) oktatóját, aki azt mondta: a játékszenvedély olyan betegség, amelynél rendkívül magas a visszaesés kockázata, és az önkorlátozás hasznos „mankó” lehet, amikor az érintett visszazuhanna.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy az önkitiltás önmagában nem elég. Összetett kezelésre van szükség, amelybe a gyógyszeres kúra és a pszichoterápia is beletartozik.

Demetrovics Zsolt közölte, hogy az ELTE segélyvonalat működtet a szerencsejátékosoknak, ezt a 061/4116778 számon lehet elérni.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!