nehéz körülmények

2019.07.29. 18:30

Elárasztott barlangból mentettek ki két férfit Németországban

A németországi Sváb-Alb középhegység egyik barlangjának mélyén rekedt két férfi a hétvégén a heves esőzések miatt, ám hétfőn mindkettőjüket sikerült kimenteni.

Forrás: wikipedia

A barlangi vezető és ügyfele nagyjából 650 méterre hatolt be a baden-württembergi Falkenstein-barlangba, mielőtt az azon keresztülfolyó Elsach vize hirtelen megemelkedett, csapdába ejtve őket.

A mentőcsapatot vezető Michael Hottinger szerint négy búvárnak már vasárnap sikerült elérnie a két férfit.

Jó egészségi állapotban találták őket, takarót és meleg élelmet adtak nekik, ám a kimentésüket nem tudták azonnal megkezdeni az erős sodrás miatt, ezért a műveletet hétfőre halasztották.

A férfiakat külön-külön hozták ki hétfőn a búvárok a barlangból. Mindkét férfi jól van, egyiküket azonban elővigyázatosságból kórházba szállították kivizsgálásra.

Felszínre hozásukon összesen csaknem száz ember dolgozott.

Hottinger és más szakértők szerint a két férfi meggondolatlanul járt el, amikor bement a barlangba.

Tudniuk kellett volna, hogy a rossz időjárási viszonyok és a heves esőzés miatt a vízszint megemelkedhet és könnyen csapdába eshetnek.

A Falkenstein-barlang népszerű úticél a Sváb-Alb középhegység területére érkező turisták körében.

A helyi turisztikai hivatal honlapja azonban arra figyelmeztet, hogy a Falkenstein egy „aktív vízibarlang”, amelyből az Elsach folyó a szabadba torkollik, ezért „amikor nagy esők várhatók, nem lehetségesek a mély barlangi túrák”, és az illetékes hatóságtól kapott engedély nélkül mindössze 20 méternyire szabad behatolni a barlang belsejébe vezető nélkül.

Borítókép: túrázó a Falkenstein-barlangnál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!