egyedi darab

2017.12.28. 12:49

Elárverezik Hitler Mercedesét

Elárverezik azt a nagyteljesítményű és fényűző Mercedest, amelyben Adolf Hitler parádézott hadi sikerek ünneplésekor és magas rangú külföldi vendégek fogadásakor.

Az annak idején szuper Mercedesként emlegetett luxuslimuzint január 17-én bocsátják árverésre az amerikai Arizona államban, a bevétel 10 százalékából a nácizmussal kapcsolatos felvilágosító munkát támogatják.

Az 1939-es évjáratú Mercedes-Benz 770K Grosser fontos propagandaszimbólum volt a Harmadik Birodalomban.

Hitler a nyitható tetejű autóban állva ünnepeltette magát az ujjongó tömeggel a parádék alkalmával, így például a Franciaország 1940-es kapitulációja alkalmából rendezett berlini ünnepségen vagy amikor Benito Mussolini olasz fasiszta diktátort fogadta.

A 160 kilométer per órás csúcssebességre képes, 7,7 literes limuzin a háború vége felé az előrenyomuló amerikai csapatok birtokába került Franciaország területén. Mivel nem ismerték a múltját, az autót a katonai rendőrség járműparkjához csatolták. A háború után rövid ideig egy belga férfi birtokolta, majd egy amerikai veteránegyesülethez került; az Egyesült Államokban többször gazdát cserélt. A kocsi 2002-ben került vissza Európába, 2009-ben egy orosz milliárdosnak adták el. A januári árverést lebonyolító Worldwide Auctioneers nem fedte fel az eladó kilétét, de szakértők abból indulnak ki, hogy 2009 óta a jármű nem váltott tulajdonost.

Az aukciósház hangsúlyozza, hogy az árverés célja nem Hitler ünneplése, hanem „a 20. század egyik kiemelkedő járművének, a mérnöki és szakipari munka egy csúcsteljesítményének bemutatása”.

Az árverésre kerülő modellből mindössze négy darab készült 1939-ben.

Borítókép: BERLINER VERLAG / ARCHIV / DPA-ZENTRALBILD / DPA /AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!