borjúboldogság

2018.04.13. 06:00

Elefántbébi-invázió a belga állatkertben

Hat hónapon belül a harmadik kiselefánt látott napvilágot szerdán egy belgiumi állatkertben, az ázsiai elefántborjú az első nőstény, amely idén a Plackendeal állatkertben született.

The newsborn baby and the other elephants pictured in their at animal park Planckendael in Muizen, near Mechelen, Wednesday 11 April 2018. In the early morning elephant female Phyo Phyo gave birth, marking the third baby elephant in Planckendael in six months. BELGA PHOTO THIERRY ROGE

Forrás: AFP/BELGA/BELGA MAG

Fotó: Thierry Roge

„Megszületett a harmadik elefántbébink, három egészséges borjú. Ennél jobban elefántgondozó már nem is lehet boldogabb” – mondta Ben Van Dyck, az elefántok gondozója.

Megszületése után 15 perccel már talpra állt a újabb jövevény,

és már stabilan járkál, tökéletesen egészséges – közölte az állatkert.

Az elefántcsalád immár 10 főre gyarapodott a Mechelenben lévő állatkertben, amely fajmentő program keretében segíti a veszélyeztetett fajok populációjának újranépesítését.

A boldog elefántcsalád
Forrás: AFP/BELGA/BELGA MAG | Fotós: Thierry Roge

Az ázsiai elefánt elterjedési területe élőhelyei elpusztítása miatt egyre zsugorodik, ma már inkább Dél- és Délkelet-Ázsiában él. A fajt a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) jelenleg a veszélyeztetett fajok között tartja számon. Vadon mintegy 15 000 példányra tehető a háziasított elefántok száma.

Fogságban nagyon ritkán szaporodik. Állatkertekben a legnépszerűbb fajok közé tartozik, mivel könnyebben kezelhető afrikai rokonánál. Sok állatkertben tartanak ázsiai elefántokat, de tartásuk nagy méretük, nagy étvágyuk, fokozott törődésigényük miatt nem egyszerű feladat.

Borítókép: Az új jövevény a belga állatkertben

AFP / BELGA / BELGA MAG / Thierry Roge

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!