nyolc év börtön várhat rá

2018.04.25. 14:55

Elkapták a világ egyik legkeresettebb hackerét

Egy 19 éves horvát fiúra csaptak le a rendőrök.

Nemzetközi akció keretében letartóztatták a világ egyik legkeresettebb hackerét, egy 19 éves horvát állampolgárt – közölte szerdán a horvát belügyminisztérium.

A Webstresser.org volt az egyik legnagyobb olyan internetes szolgáltatás, amelyen keresztül a felhasználók célzott túlterheléses kibertámadásokat (DDoS) hajthattak végre kiválasztott honlaptulajdonosok ellen az egész világon: 2018 áprilisáig a Webstresser 136 ezer regisztrált felhasználója közel 4 millió támadást indított különböző bankok, üzleti szektorok és állami intézmények ellen.

A honlapot egy 19 éves horvát állampolgár irányította.

A rendőrség azzal vádolja őt, hogy súlyos bűncselekményt követett el informatikai rendszerek, programok és adatok ellen, amiért nyolc évig terjedő börtönbüntetést kaphat.

A horvát rendőrség mellett a nemzetközi akcióban holland, brit, kanadai, szerb, spanyol, olasz és Hongkongi rendőrök is részt vettek, aki ezekben az országokban a horvát férfi segítőit, valamint honlapfelhasználókat is letartóztattak.

A DDoS támadás során, amelyet a Webstresser tett lehetővé a felhasználók számára, a hackerek egy távirányítású eszközzel csatlakoztak az internetre, amelyen keresztül nagy mennyiségű adatforgalmat irányítottak egy meghatározott weboldal vagy internetes platform irányába, amellyel lelassították annak működését vagy elérhetetlenné tették a weboldalt.

Korábban a kibertámadások elkövetőinek jól kellett ismernie az internetes technológia működéséhez, a Webstresser segítségével azonban erre már nem volt szükség. A szolgáltatás felhasználói online platformon keresztül befizettek 15 eurót vagy annak megfelelő Bitcoint, és a Webstresser a számukra biztosított infrastruktúráján keresztül DDoS támadásokat hajthattak végre tetszőleges, általuk kiválasztott célpontok ellen – olvasható a rendőrségi közleményben.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock / Sergey Nivens

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!