a tenger pandája

2017.11.06. 14:13

Elpusztult a disznódelfin, miközben mentették

Elpusztult a Mexikó partjainál fogságba ejtett kifejlett nőstény kaliforniai disznódelfin, amelyet egy tengeri rezervátumban akartak biztonságba helyezni. A kihalás szélén álló fajból így már csupán 29 példány maradt kizárólagos élőhelyén, a Kaliforniai-öbölben.

Forrás: wikimedia.org

A Természetvédelmi Világalap (WWF) tavasszal kiadott jelentése szerint a világ legkisebb cetfaja, a tenger pandájának is nevezett Phocoena sinus, közismertebb néven kaliforniai disznódelfin vagy vaquita 2016-ra a kopoltyúhálós halászat miatt a kihalás szélére sodródott.

A mexikói kormány és környezetvédelmi csoportok kidolgoztak egy tervet a ritka állatok megmentésére:

egy tengeri rezervátumban akarják elhelyezni a fennmaradt példányokat, ahol háborítatlanul szaporodhatnának.

A mexikói környezetvédelmi miniszter, Rafael Pacchiano szombaton még örömének adott hangot, amikor sikerült fogságba ejteni a 30 megmaradt példány egyikét, egy kifejlett nőstény. A helyi híradások szerint azonban a befogott vaquita állapota bizonyos „komplikációk” miatt rosszra fordult és hiába akarták ismét szabadon engedni a Kaliforniai-öbölben, végül elpusztult.

Pacchino vasárnap számolt be a Twitteren a vaquita haláláról, de egyúttal hangsúlyozta, hogy továbbra is kitartanak a veszélyeztetett faj megmentése mellett.

A hatóságok az állat boncolási eredményét várják, amelyből kiderülhet, hogy mi okozta a halálát.

A vaquiták megmentéséért küzdő nemzetközi csoport (CIRVA) tagjai megrendülésüket fejezték ki az állat elpusztulása miatt, ugyanakkor emlékeztettek rá: a tudósok szerint a fajra nagyobb veszélyt jelentenek az illegális halászat miatt kitett kopoltyúhálók, mint amit a megmentésükre fordított erőfeszítések.

Az októberben elkezdett akcióban akusztikus radarral, hagyományos megfigyeléssel és az amerikai haditengerészet betanított delfinjeinek segítségével térképezik fel a megmaradt vaquiták helyét. A terv szerint a befogott kaliforniai disznódelfineket egy tengeri rezervátumba szállítják, ahol remélhetőleg szaporodnak majd, végül visszaengedik őket a Kaliforniai-öbölbe.

Borítókép: Wikimedia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!