nem tudták megmenteni

2018.03.20. 16:20

Elpusztult Sudan, az utolsó északi szélesszájú orrszarvú

Ezzel kihalt az alfaj.

(FILES) In this file photo taken on December 16, 2009, a Northern White Rhino (Ceratotherium simum cottoni), named Sudan, exits a transport box in a zoo in Dvur Kralove. The last male northern white rhino, Sudan, has died in Kenya at the age of 45, his keepers announced on March 20, 2018, leaving only two females of his subspecies alive. / AFP PHOTO / Michal CIZEK

A 45 éves állatot „életkorával kapcsolatos szövődmények” miatt kellett elaltatni, mivel állapota „jelentősen rosszabbodott”, már nem tudta volna elviselni a további szenvedést. „Méltóságával és erejével sok ember szívét rabolta el” – tették hozzá a kenyai Ol Pejeta vadvédelmi terület szakemberei.

A rinocérosz és két nőstény társa, Najin és Fatu része volt annak az ambíciózus tervnek, mellyel a tudósok meg akarták menteni a kihalástól az alfajt.

Sudan hírességnek számított, látogatók ezreit vonzotta a területre. Adománygyűjtő akció keretében a Tinder randevúoldalon fiókot hoztak neki létre A világ választható legjobb agglegénye elnevezéssel.

A világ utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúja Szudánban született, innen egy cseh állatkertbe került, majd 2009-ben Kenyába szállították.

Hétfőn szaporítóanyagot vettek tőle, „amivel életben tartják a reményt, hogy fejlett reprodukciós technológiák révén egyszer megkísérelhetik az alfaj újraélesztését” – mondta Richard Vigne, az Ol Pejeta igazgatója.

Az északi szélesszájú rinocéroszok egykoron Csád, Szudán, Uganda, Kongó és a Közép-Afrikai Köztársaság területén éltek, az 1960-as években még kétezer példányra becsülték a populációt.

Az utolsó vadon élő példányt több mint egy évtizede látták a kongói Garamba nemzeti parkban, amelyre gyakran átterjednek a térségben dúló fegyveres összecsapások. Az állatok egy részét ugyan Kenyába telepítették, de nem tudták megmenteni őket a pusztulástól.

A déli keskenyszájú orrszarvúból mintegy 20 ezer él Afrikában fajmentő erőfeszítések eredményeként.

Borítókép: AFP PHOTO / Michal CIZEK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!