magány

2017.07.26. 11:58

Első nőként hajózta körbe egyedül az Antarktiszt egy ausztrál hajós

A 32 éves nő kedd kora este érkezett meg az Ausztrália délnyugati részén lévő Albanyba, ahonnan januárban indult útnak. 104 napig hajózott egyedül Lisa Blair. 

Az utazással a klímaváltozás fokozódó veszélyeire akarta ráirányítani a figyelmet. A hajó tervezője, Robert Hick a Climate Change Now (Klímaváltozás most) nevet adta a vízi járműnek, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára és pénzt gyűjtsön a klímaváltozás megfékezésére irányuló erőfeszítésekre.

Blair megérkezése után azt mondta:

„Voltak olyan idők, amikor a nagyon kegyetlen körülmények vagy a zord hideg miatt kétségbe vontam, hogy normális vagyok-e, de volt sok fantasztikus pillanat is, például amikor a napfelkeltéket láthattam. Hihetetlen élmény volt meglovagolni a hullámokat az óceánon”

Az eredeti tervek szerint Blair meg akarta dönteni Fjodor Konjukov 2008-as rekordját. Konjukov egyedül, megállás és mindenfajta segítség nélkül 102 nap alatt hajózta körbe az Antarktiszt. Blair hajójának árboca azonban az út felénél eltört, ezért a hajósnak nyolc hetet a dél-afrikai Cape Townban kellett tölteni, amíg megjavították járművét.

Blair a harmadik ember, aki valaha teljesítette ezt az útvonalat. Az ausztráliai Leeuwin-fok, a dél-amerikai Horn-fok és a dél-afrikai Tű-fok (Agulhas-fok) körüli vizeken kellett átküzdenie magát, amelyeket a világ legveszélyesebb víztömegei közé sorolnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!