Százötven év

2018.04.18. 10:15

Etiópia vissza akarja kapni Angliától a hadizsákmányként elvitt műkincseket

Az ütközet után a Robert Napier tábornok vezette győztes angol sereg magával vitte a makdalai könyvtár ősi kéziratainak jelentős részét, amelyek ma a British Museumban vannak.

Etiópia vissza akarja kapni Nagy-Britanniától azokat a műkincseket, amelyeket a brit hadsereg 150 éve a győztes makdalai csata után zsákmányolt az országból.

Az 1868 áprilisában lezajlott csata évfordulójára ebben a hónapban emlékeznek az afrikai országban. Az ütközet után a Robert Napier tábornok vezette győztes angol sereg magával vitte a makdalai könyvtár ősi kéziratainak jelentős részét, amelyek ma a British Museumban vannak, továbbá ékszereket és más felbecsülhetetlen értékű kincseket.

A történelmi feljegyzések szerint

12 elefántra és több mint 200 öszvérre

volt szükség a kincsek elszállítására. Egy részüket jelenleg éppen a londoni Viktória és Albert Múzeumban lehet megtekinteni egy új kiállításon.

A csata után II. Tevodrosz etióp császár öngyilkosságot követett el. A britek hétéves fiát, Alemajehu herceget is magukkal vitték Angliába, ahol Viktória királynő kedvence lett, ám nagyon fiatalon, 19 évesen elhunyt.

Az etióp kulturális és idegenforgalmi miniszter hétfőn elmondta:

minden diplomáciai és jogi lehetőséget

felhasználnak arra, hogy visszaszerezzék a kincseket és Alemajehu herceg földi maradványait. Az etióp herceg a windsori Szent György-kápolnában nyugszik, ahol Harry brit herceg és menyasszonya, Meghan Markle május 19-én egybekel.

Etiópia már tíz évvel ezelőtt is próbálkozott a műkincsek visszaszerzésével, de eddig semmilyen előrelépés nem történt az ügyben. A közelmúltban felröppent jelentések, amelyek szerint a Viktória és Albert Múzeum a visszakövetelt műkincsek közül néhány tárgyat kölcsönadna Etiópiának, nagy felháborodást váltottak ki az afrikai országban.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!