Emberfeletti teljesítmény

2018.12.26. 07:00

Ez a nő fél lábbal teljesítette az Ironmant

Sarah Reinertsen eredménye önmagában is szenzációs, és ha tudjuk, hogy lábprotézissel érte el, akkor még inkább az.

Nike Human Race portraits: Tri- athlete Sarah Reinertsen, photographed at Belmont Shore, Ca. 8/26/08, by Robert Gallagher.

Az amerikai Sarah Reinertsen hétéves volt, amikor születési rendellenessége miatt döntenie kellett saját sorsáról: vagy folyamatos műtétekkel megpróbálják meghosszabbítani a lábát, vagy élete végéig rövidebb lesz az egyik lába, vagy amputálják – idézi fel a történetet a CsupaSport. A kislány az amputációt választotta. Noha ma úgy emlékszik erre vissza, mint könnyű döntésre, sokáig nem találta a helyét a műtét után. Tizenegy éves volt, amikor édesapja elvitte egy futóversenyre, ahol Sarah meglátta a szintén amputált végtaggal futó Paddy Rossbachot, ennek az élménynek köszönhetően kezdett el futni ő is.

Ettől kezdve a futásnak élt. Folyamatosan növelte a távokat, eljutott egészen a maratonig

- sorolja a cikk.

Az írásból az is kiderül, hogy a következő nagy találkozás alanya megint egy sorstárs volt: Jim MacLaren, akivel Sarah éppen egy lábprotézisekkel foglalkozó cégnél találkozott. Jim beszélt neki először az Ironmanről.

„Attól kezdve minden erőmmel az Ironmanre készültem” – mondta a nő. Ez a verseny óriási kihívás, hiszen a 3.8 kilométer úszás, 180 kilométer kerékpározás és 42 kilométeres futás teljesítése nem csak Sarah „fogyatékosságával” elképesztő teljesítmény.

Huszonkilenc esztendősen, 2004-ben próbálta meg először – nem sikerült neki.

2005-ben a sok balszerencse – többek között egy medúzacsípés az arcán – ellenére is célba ért, bőven a szintidőn belül, 15:05 órás idővel.

Később egy tévéműsornak köszönhetően megismerte a férjét, pedig csak futópartnert keresett. A lábprotézisekkel foglalkozó cégnél dolgozó Brooke Raaschsal 2010-ben házasodtak össze. Újra egy futós korszak következett, Sarah hét nap alatt hét kontinensen hét félmaratonit futott, majd az idén újra az Ironman felé vette az irányt.

Fotó: Shutterstock

Az újabb Ironman-ötletnek Brook nem örült, mondván, Sarahnak nem tesz jót ez a nagy igénybevétel, de amikor a sorsoláson a párja megnyerte az indulási jogot az Ironman-világbajnokságra, már természetesen mindenben támogatta. És Sarah Reinertsen végül – egy újabb medúzacsípést begyűjtve, a protézistől véresre sebezve – álmai idejével, 14:41 perccel „behúzta” az Ironman-világbajnokságot Hawaiin – foglalja össze a cikk az inspiráló történetet.

Borítókép: Sarah Reinertsen. Forrás: blog.markallencoaching.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!