meglepetések a listán

2019.07.10. 14:05

Ezeket az autókat lopják most a legjobban itthon

Új kedvenceik vannak a bűnözőknek, például a Renault Mégane és a Suzuki Swift, miközben a német prémiumokat alig lopják. Teret nyernek az amatőr bűnözők, akik immár vidékről is viszik az öreg roncsokat.

Forrás: Shutterstock

Tovább csökkent a Nemzetközi Autóvadász Egyesülethez (NAKE) bejelentett autólopások száma, mindössze 80 esetről kaptak értesítést 2019 első hat hónapjában – írja a Vezess-re hivatkozva az Origó.

Tavaly egész évben 182 bűncselekményt rögzítettek, 2017-ben 199-et, folytatódik tehát a 4-5 éve kezdődött trend.

„A Budapestről egyre jobban kiszorított tolvajok országszerte lopni kezdték a kocsikat. Teret nyernek köztük az amatőrök,

akik az egyszerűbben, számítógépes technika nélkül elvihető korosabb kocsikat kezdték lopni vidéken”

– mondta Vezda László. A NAKE elnöke szerint a fővárosban jellemzően továbbra is a fiatalabb, értékesebb autókat keresik.

Állítása alátámasztására konkrét példákat sorol a szétszerelt, öreg Ladától az ezeréves Opel Kadetten át a vastelepre leadott Audi 80-ig. A szépen karbantartott, szovjet négykerekűt megtalálták darabokban, míg az egykori német prémiumnak csak a nyomát a bezúzás után.

A kis számok ellenére a NAKE listája rendkívül értékes. A 2018-as évhez képest teljesen új szereplők kerültek fel a dobogóra:

a bűnözők ráálltak a Renault Mégane-ra, az idén eddig legnagyobb számban lopott francia kompakt tavaly az első 15-ben sem volt benne.

Két helyet lépett előre az Opel Corsa, ennél azonban fontosabb, és rossz hír a jelentős számú magyar suzukisoknak, hogy a 2018-as 13. helyről a harmadikra ugrott előre a Suzuki Swift. Ráadásul bekerült az első 15-be két másik modell is a kisautós japán márkától.

Az elmúlt 3-4 évben az újautó-értékesítések éllovasainak számító Vitara vagy SX4 S-Cross eltűnéséről viszont egyáltalán nem érkezett bejelentés. Suzukikból is inkább az idősebb, valószínűleg utólag beszereltetett lopásgátló nélküli, azaz egyszerűbben elvihető példányokat viszik.

Modellek toplistája:

1. Renault Mégane

2. Opel Corsa

3. Suzuki Swift

4. Ford Focus

5. Ford S-Max

6. Ford Mondeo

7. Opel Astra

8. Renault Fluence

9. Skoda Octavia

10. Volkswagen Golf

Márkák toplistája:

Ford, Renault, Opel, Suzuki, Volkswagen, BMW, Skoda, Toyota

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!