nedű

2018.05.05. 12:02

Fakéregből alkohol? Japánban lehetséges

Eddig cédrusfából, nyírfából és cseresznyefából állítottak elő szeszesitalt.

Faanyagból készítenek emberi fogyasztásra alkalmas alkoholt japán kutatók, akik egy speciális módszerrel állítják elő a különleges italt.

A japán erdészeti kutatóközpont szakemberei szerint a fakéreg-alapú ital olyan „fás” jellegzetességekkel bír, amelyek a fahordóban érlelt alkoholos italokat idézik.

A kutatók által kifejlesztett módszer lényege, hogy krémes állagúvá zúzzák a faanyagot, majd élesztőt és egy enzimet adnak hozzá, hogy beinduljon az erjedés. Mivel a szakemberek nem használnak hőt a folyamat során, ezért meg tudják őrizni a különböző fák egyedi ízét.

Ez idáig cédrusfából, nyírfából és cseresznyefából állítottak elő szeszesitalt.

A cédrus esetében négy kilogrammnyi faanyag felhasználásával 3,8 liter folyadékot nyernek, amelynek alkoholtartama nagyjából 15 százalék, hasonlóan a japánok ősi alkoholos italához, a szakéhoz.

Az intézmény reményei szerint a faalapú alkohol három éven belül a boltok polcaira kerülhet.

„Japánban rengeteg a fa szerte az országban és azt reméljük, hogy az emberek megízlelhetik az egyes régiókra jellemző fákból készült alkoholos italokat”

- mondta Magara Kengo, az intézet egyik munkatársa.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock / Monkey Business Images

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!