kegyetlen gyorsaság

2018.01.22. 22:06

Fél perc alatt végez egy egérrel a százlábú mérge

A brutális tényre kínai kutatók derítettek fényt.

A kínai vörösfejű százlábú mérge fél perc alatt végez egy egérrel – állapította meg egy kínai kutatás. A tudósok ellenszert kerestek a Scolopendra subspinipes mutilans mérge ellen.

A kínai kutatók szokatlanul nagy termetű ellenfelet küldtek a százlábúra: a nagyjából háromgrammos ízeltlábút egy 45 grammos egérrel eresztettek össze – olvasható az amerikai tudományos akadémia lapjának (PNAS) hétfőn megjelent számában. A százlábú erős mérge nagyjából 30 másodperc alatt legyűrte az ízeltlábúnál sokkal nagyobb gerincest.

Egyes pók- és skorpiófajokhoz hasonlóan a vizsgált százlábúfaj mérge egyszerű, ám igen hatékony fegyverrel él: az ellenfelek élettani funkcióit „kapcsolja ki”

- írták Kunming dél-kínai város zoológiai intézetének kutatói.

A kutatók szerint gyakori a százlábú mérge okozta baleset: Hawaiin 2007 és 2011 között az állatoktól származó mérgezések 11 százaléka volt a százlábúk számlájára írható.

A százlábú marása esetenként légzési problémákat, szívritmuszavart és halált is okozhat, az epilepszia kezelésére használt retigabin hatóanyag viszont enyhíti a méreg hatásait.

Borítókép:  Rudmer Zwerver / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!