Kisgömböc

2018.07.21. 07:07

Felfedeztek egy csillagot, amely felfalta a bolygóit

Ki mondta, hogy a Bika csillagkép unalmas hely?

Viszonylag közeli csillagot figyeltek meg az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) kutatói, akik az égitest változásaiból arra következtettek, hogy az felfalta egy vagy több kisebb bolygóját.

Csillagászok évtizedek óta kísérik figyelemmel a fiatal, tízmillió éves, RW Aur A jelű csillagot, amely 450 fényévnyire van a Földtől. Tavaly észrevették, hogy a Bika csillagképben található égitest különös képet mutat: a Chandra röntgencsillagászati műhold 30-szoros vastartalom-emelkedést és a fény jelentős fakulását tapasztalta. Hans Moritz Günther, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MTI) kutatója sosem látott még olyat, hogy egy csillagon ekkorát változott volna a vas mennyisége.

A tudós szerint ennek egyszerű magyarázata lehet: a csillag éppen bolygóját, vagy minibolygóit falja fel.

Két lehetséges magyarázatot vizsgált meg, a bolygófelfalást találta jobbnak. Számítógépes modellek alapján elképzelhető, de még senki sem látott ilyet – mutatott rá.

Az Astronomical Journal című szaklap aktuális számában megjelent tanulmánnyal kapcsolatban más tudósok kételyeket fogalmaztak meg. „Lehet, hogy izgalmas felfedezés történt, ám a bizonyítása körülményes és nem döntő” – mondta Avi Loeb a Harvard Egyetemről.

A Carnegie Tudományos Intézet exobolygókkal foglalkozó tudósa, Alan Boss szerint a magyarázat spekulatív.

Borítókép: Fun Way Illustration/Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!