szabadítsátok ki Willyt!

2019.02.28. 17:14

Felszámolnák az orosz cetbörtönöket

Eljárást indított az orosz Távol-Keleten „cetbörtönt” üzemeltető több vállalkozás ellen a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB). A gyanú szerint a cégek tengeri emlősöket fogtak be és szállítottak külföldi delfináriumoknak.

(170224) -- ZHUHAI, Feb. 24, 2017 (Xinhua) -- Photo taken on Feb. 24, 2017 shows killer whales at a breeding base of Chimelong Ocean Kingdom in Zhuhai, south China's Guangdong Province. China's first killer whale breeding base was put into operation on Friday. At present, there are five male and four female killer whales here. (Xinhua/Liu Dawei)(mcg)

Forrás: AFP / Xinhua

Fotó: Liu Dawei

A halászatra vonatkozó szabályok megsértése címén elindított eljárásról csütörtökön tett bejelentést a határőrizetért is felelős FSZB sajtószolgálata. A szakvéleményre hivatkozó indoklás szerint

11 kardszárnyú és 87 fehér delfint (beluga) „nem megfelelő körülmények között” tartanak fogva Tengermellék régióban, a Vlagyivosztok és az észak-koreai határ között található Szrednyaja öbölben.

A csendes-óceáni partvidéken létrehozott „cetbörtön” ügyében 2018 utolsó hónapjaiban kongatták meg a vészharangot az állatvédők. Szakemberek követelték, hogy

a ketrecben tartott állatokat előzetes akklimatizálás után engedjék vissza természetes közegükbe.

Az aktivisták egyébként az állítják, hogy három fehér delfinborjú elpusztult a fogságban.

A „cetbörtön” fenntartói szerint az állatok kitörtek a rácsok közül.

A rendőrség február folyamán nyomozást indított egy kardszárnyú delfin eltűnésének ügyében is.

Az ügyben az Afalina, a Belij Kit, az Okeanarium DV és a Szocsinszkij Gyelfinarium elnevezésű cégek ellen indult eljárás. Az orosz törvények értelmében a fogva tartott delfineket kizárólag tudományos célból lett volna szabad befogni.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!