reform

2019.04.03. 17:00

Felváltják a latin ábécével a cirill betűs írást Kazahsztánban

Nem csupán írásmódváltást, hanem szellemi modernizációt is jelent.

Forrás: Shutterstock

Szakaszosan, meghatározott menetrend szerint váltják fel latin ábécével a cirill betűs írást Kazahsztánban – jelentette ki szerdán az új kazah államfő.

Kaszim-Zsomart Tokajev a helyi lapoknak nyilatkozva kiemelte, hogy az áttérés a latin ábécére nem csupán írásmódváltás, hanem szellemi modernizációt is jelent. Az ország nem maradhat le a világban zajló változásokról, ráadásul a vele szomszédos államok is áttértek a latin ábécére.

Mint mondta,

akinek információ van a birtokában, annál fejlődik a tudomány és a technológia.

Tokajev az hangoztatta, hogy egyes társadalmi szervezetek és vállalatok már alkalmazzák a latin betűs átírást. Szólt arról is, hogy szigorú menetrendje lesz az írásmódváltásnak, nem térnek el tőle, és figyelembe veszik a társadalmi szervezetek ezzel kapcsolatos véleményét.

Nurszultan Nazarbajev korábbi kazah elnök 2017 októberében rendelte el, hogy 2025-ig a latin ábécével váltsák fel a cirill betűs írást az országban. A bevezetendő 32 latin betűből álló ábécé alapján az ország nevét hivatalosan Qazaqstannak fogják majd írni.

A kazah eredetileg módosított arab írás volt, amelyet hivatalosan 1927-ig használtak.

Ekkor váltottak a latin ábécére, amelynek helyét a cirill vette át 1940-ben. A kazah nyelv hangjait jelenleg 42 betűvel jelölik, amelyekből 33 a cirill ábécéből való.

Az öt közép-ázsiai ország közül Kazahsztánban él a legjelentősebb orosz diaszpóra, és az orosz is hivatalos nyelv az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!