munkába is jár

2021.05.03. 14:51

Gondozó neveli az elárvult kengurukölyköt Szegeden

A Prücsök nevet kapó kölyök jó egészségnek örvend, nyáron elkezdhetik beszoktatni a kengurucsapatba.

A six-month-old Bennett's wallaby named Arinya crawls out of a wool cap at Marlow Bird Park in Marlow, Germany, 21 May 2015. Biologist Anja Walther is raising the baby kangaroo after it was found deserted in the kangaroo facility. Arinya will stay with Walther for the summer but will be gradually re-integrated into the kangaroo group after that. Photo: Bernd Wuestneck/dpa (Photo by BERND WUSTNECK / ZB / dpa Picture-Alliance via AFP)

Forrás: DPA PICTURE-ALLIANCE/AFP

Fotó: BERND WUSTNECK

Gondozó nevel föl egy elárvult kölyök Bennett-kengurut (Macropus rufogriseus) a Szegedi Vadasparkban, a jövevény jó egészségnek örvend, nyáron csatlakozhat társaihoz – tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.

A Benett-kenguruk nagyon kicsi és fejletlen utódokat hoznak világra, így a jövevények születésének időpontját nehéz meghatározni. Nem sokkal azután azonban, hogy a kölyök felcseperedett annyira, hogy kidugja fejét anyja erszényéből a nőstény megbetegedett és elpusztult. A kölyök már elég nagy volt ahhoz, hogy gondozója átvegye az anya szerepét, és megpróbálja felnevelni.

Azóta már eltelt több mint két hónap, és kiderült, a gondozó fáradozásai eredménnyel jártak, a kis kenguru szépen cseperedik a mesterséges erszényben. Ebben tart nevelőszülőjével annak napi munkája során, időnként kikandikálva, vajon mi történik a külvilágban. A Prücsök nevet kapó kölyök jó egészségnek örvend, nyáron elkezdhetik beszoktatni a kengurucsapatba.

A Szegedi Vadasparkban nem először nevelnek fel sikeresen Bennett-kengurukat. A kézből nevelésnek több faj esetében azonban számos hátránya lehet. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a kölyök nem a fajnak megfelelően szocializálódva és viselkedve nő föl, ami megnehezíti vagy éppen lehetetlenné teszi a későbbi együttélését társaival. Éppen ezért a főemlősök és nagymacskák esetében többnyire nem alkalmazzák a módszert, kivéve, ha ez természetvédelmi, fajmegőrzési szempontból indokolt. A szegedi tapasztalatok alapján a kézből nevelés a nem túl komplex szociális viselkedésű Bennett-kenguruknál nem okoz problémát, ezek az egyedek is beilleszkednek a csapatba.

A kifejlett korukban 13-18 kilogrammos Benett-kenguruk a mérsékelt égövi erdők és füves síkságok lakói Kelet- és Délkelet-Ausztráliában. Általában magányosak, de táplálkozáskor akár harmincfős csapatokba is verődhetnek. Főleg szürkületkor és éjszaka aktívak, napközben elbújnak pihenni. Fűfélékkel és más lágyszárúakkal táplálkoznak.

Ha izgatott vagy melege van, a Benett-kenguru mellső végtagjai nyalogatásával hűti le magát.

A nőstények vemhessége 30 nap, egyszerre egy utódjuk születik, amely nagyon kicsi és fejletlen, testsúlya az egy grammot sem éri el. A kicsiny általában hét hónapot tölt az erszényben, de az utódok szoptatása 12-17 hónapig is eltarthat.

A Benett-kengurukat elterjedési területükön minden államban törvény védi. Valaha módszeresen vadászták húsáért és prémjéért, amiatt és az erdőirtás következtében jelentősen csökkent számuk, amely azonban az utóbbi időben újra emelkedik.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!