becsületesen leadták

2017.10.06. 14:32

Hadseregnyi illegális fegyvert semmisítenek meg Ausztráliában

Összesen 51 464 illegális fegyvert szolgáltattak be az ausztrálok a július 1-je és szeptember 30-a között lebonyolított országos amnesztiaprogram keretében – jelentette be pénteken Malcolm Turnbull ausztrál kormányfő.

A maroklőfegyverek mellett számos szokatlan fegyvert is leadtak, köztük valódi ereklyéket, például az 1900-as évek előtt készült puskákat és a két világháború alatt használt fegyvereket. Emellett modern, félautomata lőfegyvereket, egy házilag készített géppisztolyt, sőt még egy rakétavetőt is beszolgáltattak – írta meg az MTI.

„Ezeknek a fegyvereknek bármelyikét felhasználhatták volna egy bűntényben, amelyben ausztrálok veszíthették volna életüket. Erre most már nem kerülhet sor”

- mondta egy sajtótájékoztatón Turnbull.

„Begyűjtöttük és megsemmisítjük őket”

- tette hozzá.

Hatósági becslések szerint további 260 ezer illegális lőfegyver lehet a lakosságnál, valamint bűnszövetkezetek és terroristák kezében.

A most véget ért amnesztia-időszak lejártával akár 280 ezer ausztrál dolláros (több mint 57 millió forintos) bírság vagy 14 év börtön is várhat arra, akit engedély nélküli fegyverbirtokláson kapnak.

Borítókép: Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök (j) és Michael Keenan igazságügyi miniszter vizsgálja a a fegyveramnesztia-program során beszolgáltatott fegyvereket Sydney egyik elővárosában, Mascotban 2017. október 6-án.

MTI / EPA / Joel Carrett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!