elfogták

2020.10.16. 07:15

Hajléktalan bevándorló náci jelképekkel festette tele a belvárost

A fővárosban az utóbbi pár napban több hasonló eset is történt, több helyen is horogkeresztet festettek az épületek falára, a belügyminiszter gyalázatosnak nevezte a rongálást.

Forrás: Shutterstock

Fotó: View Apart

Sokkoló látvány tárult a párizsi lakosok szeme elé a belvárosban, ugyanis egy férfi horogkeresztekkel fújta tele a belváros épületeinek falát, a Rue de Rivoli és a Place de la Concorde környékén – értesült a V4NA Hírügynökség.

A rendőrök tetten érték azt a fiatalembert, aki mintegy húsz náci jelképet festett a falakra, a tettest a világhírű múzeum, a Louvre közelében fogták el és azonnal őrizetbe vették. A Le Parisien értesülései szerint a falra firkáló rongáló 1989-ben született Grúziában, azt nem közölték a hatóságok, hogy mikor érkezett a francia fővárosba, csak annyit lehet róla tudni, hogy hajléktalan.

Egyelőre vizsgálják, hogy milyen indíttatásból festette a falra a horogkereszteket, melyek az eredeti szimbólumhoz képest pont fordítva voltak ábrázolva a falakon és a szín sem egyezett az egykori náci birodalomban használt jelképpel, ugyanis a 31 éves vandál férfi vörös színt használt.

Párizs városának Twitter oldalán is beszámoltak a történtekről, azt írták, hogy a városban éjjelente járőröző biztonságiak fedezték fel a rongálást és a takarító brigád azonnal neki is látott a horogkeresztek eltüntetésének.

A francia főváros 7. kerületében a Louvre környékén történt rongálást megelőző napon szintén horogkeresztet festett valaki a Rodin Múzeum falára, a rendőrség egyelőre próbálja kideríteni, hogy ott is az elfogott grúz férfi rongált-e, illetve arra is próbálnak fényt deríteni, hogy mi lehetett a tettes szándéka.

Az esetre a Twitteren reagált Gérald Darmanin belügyminiszter is, a politikus gyalázatosnak nevezte a rongálást és köszönetet mondott a rendőröknek a gyors és hatékony intézkedésért.

Az ügyben nyomozó rendőrök egyelőre nem zárják ki annak a lehetőségét sem, hogy antiszemita támadásról van szó, mivel október elején szintén Párizsban rongáltak, egy 19. kerületi kóser gyorsétterem teljes berendezését felforgatták, valamint a falakat, a padlót és az asztalokat is telefestették horogkeresztekkel, valamint „mocskos zsidó”, „Hitlernek igaza volt” és egyéb sértő feliratokkal és obszcén rajzokkal pingálták ki a falakat.

Sajtóértesülések szerint a vandalizmus minden előzetes fenyegetés nélkül történt, Anne Hidalgo főpolgármester elítélte a történteket, támogatásáról biztosította a zsidó közösséget és ígéretet tett arra, hogy a tetteseket nem hagyják futni.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!