Ország-világ

2021.02.08. 15:15

Hamarosan eléri a Marsot három űrszonda is

Az Egyesült Arab Emirátusok űrszondája kedden érkezik a vörös bolygóhoz, a kínai űrszonda 24 órával később áll orbitális pályára, a NASA marsjárója, a Perseverance (Kitartás) pedig február 18-án landol.

An Atlas V rocket with the Perseverance rover lifts off from Launch Complex 41 at Cape Canaveral Air Force Station in Florida on July 30, 2020. - The Perseverance rover will seek signs of ancient life on Mars and collect rock and soil samples for possible return to Earth. The Atlas V is one of the largest rockets available for interplanetary flight, having also launched the InSight and Curiosity to Mars. The launch vehicle is provided by United Launch Alliance. Perseverance is scheduled to arrive at the Jezero Crater on Mars on February 18, 2021. It will also carry the Mars Helicopter as part of a technology demonstration. (Photo by Gregg Newton / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Gregg Newton

Az Egyesült Arab Emirátusok és Kína először érik el a Marsot. Kína első Mars-missziója, amit az oroszokkal együtt tervezett, 2011-ben már az indulásnál kudarcot vallott.

A három űrszondát tavaly júliusban néhány napos különbséggel indították útnak, ezért érkeznek meg szinte egyidőben. Az űrexpedíciók időzítése nem véletlen: az alatt az egy hónap alatt kell útnak indítani a kutatóhajókat, amikor a Mars és a Föld optimális távolságban van egymástól, ezáltal a megtett utat és a szükséges üzemanyagot is minimalizálni lehet. Ilyen ablak 26 havonta egyszer nyílik meg.

A Japánban felbocsátott Amal szonda indulását figyelik a Mohammed Bin Rashid Űrközpontban, Dubaiban, 2020. július 19-én
Fotó: Giuseppe Cacace / AFP

Az Amal (Remény) elnevezésű űrszonda 22 ezer és 44 ezer kilométer közötti magasságú pályán köröz majd a Mars körül, és a bolygó légköri változásait, időjárási jelenségeit figyeli meg. Az Amal az arab világ első bolygóközi missziója. Az űrhajó a coloradói Boulder Egyetem közreműködésével készült.

Kína Tianven-1 (Kérdések a mennynek) elnevezésű űrszondája orbitális pályán kering majd a Mars körül, de májusban egy Mars-kutató rovert bocsát a bolygó felszínére.

A NASA missziójának Perseverance marsjárója a Jezero-kráterben landol, egy ősi folyó deltatorkolatánál, ami egy kicsit kockázatos, mivel a talaj sziklás, dombos. Ugyanakkor a tudósok szerint megéri a rizikót, mert 3,5 milliárd évvel ezelőtt víz és élet is lehetett ott, és valószínűleg ennek nyomait is meg lehet majd találni a kráter fenekén.

Tianwen-1 a világűrben
Fotó: CNSA / via Xinhua

A Preseverance kőzetmintákat gyűjt majd, amelyek a tervek szerint 2030-as évek elején jutnak majd el a Földre. A Perseverance és a kínai marsjáró is radarral kutatja majd a felszín alatti esetleges víztározó medencéket. A Perseverance munkáját egy kis 1,8 kilogrammos helikopter is segíti a kutatásban, ez lesz az első robotrepülő, amelyet egy másik planétán vetnek be. A Perseverance kamerái színesben veszik majd az ejtőernyős landolást, mikrofonjai a hangokat is továbbítják a Földre.

Mindeddig csak az Egyesült Államoknak sikerült leszállnia a Marson. Az első amerikai űrjármű 1976-ban érte el a bolygót. Jelenleg két NASA-egység, az In Sight és a Curiosity dolgozik a Marson. Hat további űrszonda: három amerikai, két európai és egy indiai a bolygó körül kering.

Borítókép: Preseverance szonda indítása Cape Canaveral-ről / Gregg Newton / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!