Égnek az erdők

2021.09.21. 18:00

Hatalmas erőkkel mentik a lángoktól a pótolhatatlan mamutfenyőket

A KNP Complexnek elnevezett tűzvészt a hónap elején villámlások indították el.

In this picture released by the National Park Service on September 17, 2021, wildland firefighters apply structure wrap to giant sequoias on the KNP Complex fire in the Sequoia National Park, California. - Firefighters battling to protect the world's biggest tree from wildfires ravaging the parched United States said on September 17 they are optimistic it can be saved. Flames are creeping closer to the majestic General Sherman and other giant sequoias, as man-made climate change worsens California's fearsome fire season. (Photo by Handout / NATIONAL PARK SERVICE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / NATIONAL PARK SERVICE/ HO" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: AFP Photo / National Park Service / HO

Fotó: AFP

Mindeddig sikerült megmenteni a tűztől a kaliforniai Sequoia Nemzeti Parkban álló híres mamutfenyőcsoportot, a Négy Testőrt. A KNP Complex nevű tűzvész az elmúlt napokban több mint 96 négyzetkilométernyire terjedt el a Sierra Nevada nyugati oldalán.

A tűzoltócsapat vezetője elmondta, hogy nemzeti park óriáserdejébe, vagyis Giant Forestbe vezető utak mellett álló hatalmas fákat úgy sikerült megóvni, hogy eltávolították a közelükben lévő növényzetet és tűzálló anyaggal borították be a törzsüket.

A különleges, idős mamutfenyők, mint például a Négy Testőr vagy Sherman tábornok fája, nem sérült meg – jelentette ki Mark Garrett, a tűzoltóság szóvivője.

Sherman tábornok fája 83 méter magas és a bejárattól mintegy 4 kilométerre északkeletre áll.

A KNP Complex egyike annak a 13 erdőtűznek, amely jelenleg Kaliforniában ég. Az államban ugyanis nyár végén és ősszel van az erdőtüzek úgymond csúcsszezonja. A most pusztító lángok leküzdését ráadásul hátráltatja az elmúlt napok száraz és szeles időjárása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!