különleges érmék

2018.08.01. 09:44

Hevesy György-érmékkel bővül a magyar Nobel-díjasokat bemutató sorozat

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 5 ezer forint címletű ezüst és 2 ezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki Hevesy György tiszteletére augusztus 1-jén, a tudós feltaláló születésnapján.

Forrás: wikipedia

A különleges ovális alakú emlékérmék a 2012-ben indult magyar Nobel-díjasokat bemutató sorozat ötödik tagjaként, a Szent-Györgyi Albert, a Wigner Jenő, a Bárány Róbert, valamint a Zsigmondy Richárd előtt tisztelgő emlékérméket követik a sorban. A kibocsátás apropóját az adja, hogy 75 évvel ezelőtt ítélték Hevesy Györgynek a kémiai Nobel-díjat az izotópok indikátorként való alkalmazásáért – olvasható az MNB közleményében.

Hevesy György a radioaktív nyomjelzés Nobel-díjas felfedezője, aki e módszert diadalra vitte azzal, hogy feltárta a legfőbb alkalmazási területeket, mindenekelőtt azt, hogy a módszer alkalmazható az élő szervezet vizsgálatára.

Felfedezésével új tudományágat alapozott meg: a nukleáris orvostudományt.

A Hevesy György munkássága előtt tisztelgő emlékérméket Endrődy Zoltán ötvös iparművész tervezte. Mindkét emlékérme azonos érmeképpel jelenik meg, csak értékjelzésükben különböznek.

Az emlékérme előlapján Hevesy György Nobel-díjas felfedezésének az orvosi diagnosztizálásban történő alkalmazását ábrázolták. A radioaktív izotópos nyomjelzés révén egy elváltozás feltárását ábrázolja sematikusan a tervező egy pontokból (molekulákból) összeálló emberi alak, illetve a radioaktív nyomjelzés megjelenítésére alkalmazott körkörös pulzáló vonalak segítségével, melyeket az ezüst érméken szivárványhatás is erősít. Az emlékérme hátlapján pedig Hevesy György félalakos portréja látható.

Mindkét emlékérme ovális alakú, 25-ször 30 milliméteres tengelyekkel, széle sima. Az 5 ezer forint névértékű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből, míg a 2 ezer forint névértékű színesfém változat réz (75 százalék) és nikkel (25 százalék) ötvözetéből készült. A 12,5 gramm súlyú ezüst érme tükörfényes kivitelben készült, míg a 10,3 gramm súlyú színesfém érmét selyemfényes kivitelben gyártották. Az emlékérmékből öt-ötezer darab készíthető.

Az ezüst emlékérmét három hónapig, a színesfém emlékérmét időkorlát nélkül, a teljes készlet erejéig névértéken lehet megvásárolni a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában, illetve a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban.

Borítókép: Hevesy György 1913 körül

Wikimedia

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!