katasztrófa

2019.03.10. 22:47

Huszonnégymillió műanyagdarabot mosott partra a víz Hollandiában

A konténerek egy része a tengerbe zuhanva szétszakadt, tartalmukat – néhány ép konténerrel együtt – Hollandiában és Németországban mosta partra a víz.

Forrás: Shutterstock

Az Északi-tengeren január elején történt konténerhajó-baleset után 24 millió műanyagdarabot mosott partra a víz csak Hollandiában, a groningeni árapálysíkságon és a part menti szigeteken – közölték holland tudósok.

A Groningeni Egyetem hétvégén közzétett jelentése szerint a legnagyobb koncentrációban egy népszerű üdülősziget, Schiermonnikoog strandjain mutattak ki plasztikdarabkákat, de sok műanyaghulladékot találtak a lakatlan Rottumeroog és Rottumerplaat szigeteken is.

Az üdülőszigeten, Schiermonnikoogon a jövő héten megkezdik az eltakarítást speciális szívóberendezésekkel – jelentette az ANP holland hírügynökség.

A genfi székhelyű MSC hajótársaság Zoe nevű teherhajójáról – a világ egyik legnagyobb konténerhajójáról – január 2-án 345 konténer sodródott le egy erős viharban a nyílt tengeren, német felségvizeken.

A konténerek egy része a tengerbe zuhanva szétszakadt, tartalmukat – néhány ép konténerrel együtt – Hollandiában és Németországban mosta partra a víz.

A teherhajó a belgiumi Antwerpenből tartott a németországi Bremerhavenbe.

Az MSC vállalta, hogy fedezi a környezetszennyezés felszámolásának minden költségét.

Borítókép: illusztráció / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!