kísérlet

2020.02.15. 19:03

Idős nőstényegerek reprodukciós képességét sikerült visszaállítani

A kutatók egy beavatkozást nem igénylő, úgynevezett nem invazív kezelést fejlesztettek ki, mellyel fenntartható vagy helyrehozható a petesejtek száma és minősége,

Forrás: Shutterstock

A Queenslandi Egyetem kutatói az ivóvizükbe adagolt szer segítségével javítottak a szaporodáshoz már idős nőstények termékenységi rátáján – írta a ScienceDaily.com a Cell Reports című tudományos lapban megjelent tanulmányra hivatkozva.

A kutatók egy beavatkozást nem igénylő, úgynevezett nem invazív kezelést fejlesztettek ki, mellyel fenntartható vagy helyrehozható a petesejtek száma és minősége, ami az idősebb nőknél a várandósság létrejöttének legnagyobb akadálya.

A Hayden Homer professzor vezette kutatócsoport azt találta, hogy a petesejtek minőségének romlása egy speciális molekula mennyiségének csökkenése számára írható. Ez a molekula a sejtek energiatermelésében játszik fontos szerepet.

„A petesejtek minősége életbevágó fontosságú a várandósság sikerében, mivel benne található az embrió számára szükséges összes építőelem. Azt vizsgáltuk, hogy vajon a idővel csökkenő termékenység helyreállítható-e ennek az úgynevezett prekurzor molekulának az adagolásával, amelyet a sejtek arra használnak, hogy energiát termeljenek vele” – magyarázta Homer.

A molekulát NAD-nak (nicotinamide adenine dinucleotide) nevezik és az NMN (nicotinamide mononucleotide) az úgynevezett prekurzor, amely az előbbi előállításában vesz részt.

A professzor elmondta, hogy a nőstényegerek termékenysége nagyjából egyéves koruktól kezd csökkenni a petesejtek minőségének romlása miatt, hasonlóan ahhoz, amit az embernél is megfigyeltek a kor előrehaladtával.

„Az egérnőstényeknek NMN-t adagoltunk kis mennyiségben az ivóvizükben négy héten át, ezzel látványosan javítottuk a petesejtek minőségét, és a szaporodási kísérletben is nőtt a világra hozott élő utódok száma” – mondta a professzor.

A rossz minőségű petesejt az emberi termékenység legnagyobb problémája a fejlett országokban.

„Egyre több nő készül gyerekvállalásra idősebb korban, Ausztráliában az IVF-kezelésekben részt vevő nők közül minden negyedik 40 év feletti. A petesejt minőségét nem javítja az IVF, tehát jelenleg az idősebb nők számára az egyetlen lehetőség az egészséges donor petesejt” – tette hozzá Homer.

Az IVF az in vitro fertilizáció, vagyis külső, testen kívüli megtermékenyítés rövidítése.

A kutatócsoport eredményei azt sugallják, hogy egy szájon át adagolt szerrel, minden más beavatkozás nélkül lehetséges javítani a petesejtek minőségét és helyreállítani a nők termékenységét. A kutatók azonban hangsúlyozták, az eredményeik még klinikai tesztekre várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!