Május 1-je után

2019.04.01. 06:24

Így hívják majd új császáruk uralkodói korszakát a japánok

A japán kormány bejelentette hétfőn az új császár, a május elsején trónra lépő Naruhito uralkodása korszakának nevét: a 248. korszak, szakértők és parlamenti vezetők véleményének meghallgatása után, a Reiva nevet kapta.

Japan's Chief Cabinet Secretary Yoshihide Suga announces the nation's new era name, Reiwa, at Prime Minister's Office in Tokyo on April 1, 2019, ahead of the change from the current Heisei era. Japan's Emperor Akihito is scheduled to abdicate on April 30, to be followed by his eldest son, Crown Prince Naruhito's succession to the throne on May 1. It is the first Imperial accession from a living emperor in Japan in about 200 years. ( The Yomiuri Shimbun )

Forrás: Yomiuri / The Yomiuri Shimbun / AFP

Fotó: Koji Ito

A japán Az uralkodói éra neve – japánul gengo – mindig nagy közérdeklődésre tart számot az országban, mert az élet nagyon sok területén használják. A gengo általában lefedi egy császár uralkodásának teljes idejét. Ezúttal miután Akihito bejelentette, hogy április 30-án lemond, így a hatalomváltás nem lesz váratlan. A kormány az előzetes tájékoztatásával minimálisra akarta csökkenteni a naptárváltás okozta fennakadást.

A Kyodo hírügynökség jelentése szerint a korszaknévről mindig a hivatalban lévő kormány dönt, és az általában két kínai karakterből – japánul kandzsi – áll. A névnek pozitív, a japán nép ideáljaihoz közel álló jelentésűnek, ezenkívül könnyen írhatónak és olvashatónak, de a nyelvben nem gyakran használtnak kell lennie. Továbbá korábbi korszakneveket nem szabad használni.

A Reiva korszaknév nem kínai eredetű, mint a korábbiak, hanem japán klasszikus, és két tagjának jelentése: „jó”, illetve „harmónia”. Az április 30-án lezáruló korszak, a Heiszei jelentése „békét teremtő”.

Borítókép: A japán miniszterelnöki kabinet titkára, Yoshihide Suga bejelenti az új japán császár május 1-jével kezdődő uralkodói korszakának nevét 2019. április 1-jén

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!