ide jutottunk

2020.07.11. 07:25

Imaszőnyegek miatt kell magyarázkodnia a webshopnak

Elnézést kért és kivette kínálatából a nagy felháborodást kiváltó muszlim imaszőnyegeket egy népszerű online áruház, mivel többen is szóvá tették, hogy a vallás nem divat kérdése és nem illendő hasznot húzni belőle.

Forrás: Shutterstock

Alaposan magára haragította a muszlimokat a ruházati és dekorációs termékeket kínáló Shein webáruház, ugyanis a dekorációs kategória alatt imaszőnyegeket árultak egyszerű dekorációs szőnyeg gyanánt – írta a V4NA Hírügynökség.

Khadija Rizvi újságíró mélységesen felháborodott a történteken, mivel sehol nem tüntette fel a webshop, hogy vallási jelképről van szó, így könnyen előfordulhatott, hogy valaki megveszi az imaszőnyeget, amire aztán rálép, és ha mindezt cipőben teszi, az ellentmond a muszlim vallásnak. A muszlimok szent tárgyként tekintenek az imaszőnyegre és tiszta helyen tarják, csak ima esetén veszik elő. Rizvi rögtön kiposztolta a történteket a közösségi oldalakon, felhívva a figyelmet, hogy volt olyan szőnyeg is, amelyen az iszlám világ legfontosabb vallási műemléke, a mekkai Kába szentély szerepelt.

Az eset nagy nyilvánosságot kapott, Rizvi azonnal adott is egy interjút a Teen Vogue magazinnak, mely elérte a célját, a Shein azonnal eltávolította a kínálatából a vitatott szőnyegeket és elnézést kért Rizvi-től. Az újságíró azonban nem éri be ennyivel, válaszában arra kérte a webáruházat, hogy a bocsánatkérést tegyék ki a saját oldalukra is, hogy a követőik is láthassák, valamint felkérte saját követőit, hogy bojkottálják a Shein termékeit, ne rendeljenek tőlük.

A kezdeményezéshez csatlakozott Nabela Noor influenszer is, aki szerint a vallása nem egy divat, aminek a jelképeit átcímkézve el lehetne adni, hogy a bevételből profitot termeljenek a cégek.

A Shein írásban bocsánatot kért mindenkitől, akit megsértettek, levelükben leírták, hogy nagyot hibáztak és azonnal eltávolították a kérdéses termékeket a kínálatból, valamint felállítottak egy különböző vallású emberekből álló bizottságot, amely átnézi a többi terméket is, hogy még egy ilyen szerencsétlen eset ne fordulhasson elő.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!