diszkrimináció

2018.05.16. 09:00

Indiában évente 239 ezer kislány hal meg, mert lánynak született

India 35 államából 29-ben a leánygyermekek halandósága kirívó mértékben meghaladja a fiúgyermekekét, átlagosan 18,5 ezrelék, a négy legnagyobb észak-indiai államban pedig még a 30 ezreléket is eléri.

Mothers with their children during Mother's Day celebration organised by Finger Print Play School, at Patna Museum Sabhagar in Patna on May 06, 2018. The Times of India/K M Sharma

Fotó: The Times of India

Indiában évente 239 ezer kislány hal meg ötéves kora előtt azért, mert elhanyagolják pusztán nemi hovatartozása miatt – hívja fel a figyelmet a The Lancet című orvostudományi folyóirat.

Közismert, hogy a férfiakat előnyben részesítő indiai társadalomban sok leánymagzatot elvetetnek. A meg nem született leánygyermekekénél is magasabb azonban azoknak a kislányoknak a száma, akik azért halnak meg ötéves koruk előtt, mert a nemi előítéletek miatt elhanyagolják a gondozásukat, nem táplálják őket megfelelően vagy nem részesülnek megfelelő orvosi ellátásban, például nem kapják meg a szükséges védőoltásokat – írja a kedden a publikált tanulmányban Christophe Guilmoto, a párizsi Descartes Egyetem demográfusa.

A párizsi egyetem és az ausztriai International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA) közösen kutatta a gyermekhalandóságot Indiában a 2000 és a 2005 közötti demográfiai adatok alapján.

Kiderült, hogy India 35 államából 29-ben a leánygyermekek halandósága kirívó mértékben meghaladja a fiúgyermekekét, átlagosan 18,5 ezrelék, a négy legnagyobb észak-indiai államban pedig még a 30 ezreléket is eléri.

Márpedig azokban az országokban, ahol nem létezik a nemi diszkriminációnak ez a szélsőséges formája, biológiai okokból általában a fiúgyermekek halandósága magasabb.

A kutatás szerint az indiai kislányok egy részének azért kell meghalnia, mert nem kívánt terhességből, leányként született, és mint nem kívánt leánygyermeket elhanyagolják. A kutatók szerint a leányok nagyobb halandósága 22 százalékban tulajdonítható a diszkriminációnak.

Az adatok szerint annál magasabb a lányok halandósága, minél népesebb, fejletlenebb, iskolázatlanabb egy-egy régió, és minél nagyobb ott a népszaporulat.

A leánygyermekekkel szembeni nemi megkülönböztetés nemcsak azt jelenti, hogy nem engedik világra jönni őket, hanem azt is, hogy a megszületetteket hagyják korán meghalni – olvasható a tanulmányban.

A szelektív abortusz miatt megbomlóban van a nemek közti egyensúly Indiában, akárcsak Kínában.

Borítókép: AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!