terv

2020.07.29. 07:05

Irán sótalanított vizet fog szállítani a Perzsa-öbölből Kermán tartományba

Lakossági és ipari felhasználásra egyaránt szánják

Forrás: Shutterstock

Irán terveket dolgozott ki arra, hogy sótalanított vizet szállítson a Perzsa-öbölből az onnan mintegy 300 kilométerre fekvő délnyugati Kermán tartományába – közölte hétfőn a Eghtesad Online nevű hírportál.

„A 300 kilométeres vezeték hét szivattyúállomással évente 200 millió köbméter sótalanított vizet fog szállítani a déli Horomozgán tartományban található bandar-abbászi sókivonó üzemből a délnyugati Kermán tartomány Szirdzsán városába” – ismertette Mohammad Dzsavad Fadei kermáni tisztségviselő.

A 300 millió dollár értékű projekt harmadát egy kilenc iráni bankból álló konzorcium fedezi, míg a többit különböző iráni nagyvállalatok adják. A tisztségviselő utóbbira példaként említette a szirdzsáni Gol-Gohar Bányászati és Ipari komplexumot és egy rézbányát.

A vizet lakossági és ipari felhasználásra egyaránt szánják. A projekttől azt várják, hogy segít csillapítani az ipari régiók vízigényét, amelyek csak korlátozottan tudnak hozzáférni a talajvízhez az alacsony csapadékmennyiségű régióban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!