fertőzés

2019.11.14. 06:25

Ismét megjelent a pestis Pekingben

Két férfi betegedett meg, egyikük állapota kritikus.

Forrás: Shutterstock

Tüdőpestissel fertőzött betegeket szállítottak az észak-kínai Belső-Mongol Autonóm Területről egy Peking belvárosában található kórházba, hogy megfelelő ellátásban részesülhessenek – jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség csütörtökön.

A két férfi közül az egyik állapota kritikus, de nem romlott, míg a másikuké stabil – számolt be a pekingi egészségügyi bizottság, mely korábban megerősítette, hogy a két pácienst tüdőpestissel diagnosztizálták.

A Hszinhua jelentése szerint orvosi megfigyelés alá helyezték mindazokat, akik közeli kapcsolatba kerültek a betegekkel, de egyelőre egyiküknél sem jelentkezett láz vagy egyéb kóros tünet.

A China Daily kínai pártlap csütörtöki cikke szerint a Kínai Járványfelügyeleti- és Megelőzési Központ szerdán úgy nyilatkozott: a betegség terjedésének kockázata minimális a kínai fővárosban, ahol az egészségügyi hatóságok és a kórházak megtették a szükséges karanténintézkedéseket, alapos fertőtlenítést végeztek azokon a helyeken, ahol a két páciens tartózkodott, valamint fokozottan figyelik a lázas tünetektől szenvedő betegeket.

Kínában legutóbb 2017-ben regisztráltak pestisfertőzést, mely halálos kimenetelű volt. Az utóbbi évtizedekben azonban a betegség nagyon ritkán ütötte fel a fejét a távol-keleti országban.

A pestis tüdőt megfertőző változata többnyire légi úton terjed, cseppfertőzéssel, de ha idejében észlelik, antibiotikumokkal hatékonyan kezelhető.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!