felelősség

2018.12.03. 12:35

Jóval kevesebb műanyag zacskót használnak az ausztrálok

Alig fél év alatt másfél milliárddal kevesebb műanyag zacskó került a környezetbe Ausztráliában, miután az ország két legnagyobb szupermarketéből száműzték az egyszer használatos műanyag bevásárlószatyrokat.

A sign, seen in a Coles supermarket, advises its customers of its plastic bag free in Sydney on July 2, 2018. - One irate customer put his hands round a shop assistant's throat and dozens of other staff have been abused as Australian retailers struggled to impose a ban on single-use plastic bags after a survey by the Shop, Distributive and Allied Employees' Association -- the union that represents shop assistants announced July 2, 2018. (Photo by Peter PARKS / AFP)

Fotó: AFP

A Nemzeti Kiskereskedelmi Szövetség (NRA) hétfői közlése szerint 80 százalékkal esett vissza az egyszer használatos zacskók fogyasztása, amióta július végén a Coles és a Woolworth berekesztette az ingyenes zacskók osztogatását a vásárlóknak.

A döntést néhány vásárló haraggal fogadta, de David Stout, az NRA iparpolitikai menedzsere szerint „a számok igazolják az üzletláncok bátor döntését”.

Mint Stout elmondta: a Woolworth és a Coles, amelyeknek anyacégei bevételüket tekintve Ausztrália két legnagyobb vállalata, kikövezték az utat a kisebb üzletek számára.

„Nyilvánvalóan a kisebb üzletek számára az a legjobb, ha vagy teljesen kiiktatják a zacskókat, vagy fizetőssé teszik a vásárlók számára.

A következményektől való félelem nélkül kellene átgondolniuk ezt a stratégiát” – mondta a menedzser.

„Mindenkinek, aki csomagolásban szállít dolgokat, felelősséget kell vállalnia azért, amiben szállít.

Úgy gondolom, sokkal több nyomás lesz mindannyiunkon a fogyasztásunkat tekintve” – tette hozzá.

A két szupermarketlánc a vásárlóinak most azt javasolja, vigyék magukkal vásárláskor saját újrahasználható táskájukat.

Ausztrália minden államában törvényt hoztak az egyszer használatos műanyagzacskók kiiktatására, kivéve Új-Dél-Walest, az ország legsűrűbben lakott államát.

Borítókép: a Coles cég táblái jelzik a különféle lehetőségeket egy szupermarketben Sydneyben

AFP / Peter Parks

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!