tokiói orvosi egyetem

2018.11.11. 12:20

Kárpótolják az átvert felvételizőket

Csaknem száz, korábban becsapott felvételiző kezdheti meg tanulmányait jövőre a tokiói orvostudományi egyetemen, amelyről idén nyáron kiderült, hogy éveken át manipulálta a felvételi pontszámokat, a nőkét csökkentve, egyes férfiakét pedig megemelve, hogy inkább az utóbbiak jussanak be az intézménybe.

Students sit for a secondary test for national university admission in Bunkyo Ward, Tokyo on Feb.26, 2018. The test for University Entrance Examinations was conducted across the nation. ( The Yomiuri Shimbun )

Fotó: The Yomiuri Shimbun

A szerdai bejelentés nyomán 101 diák, köztük sok nő kezdheti meg tanulmányait az egyetemen a következő tanévtől, amennyiben szeretne az intézménybe járni. Az egyetem azoknak a felvételizőknek ajánlotta fel ez a lehetőséget, akik 2017-ben és 2018-ban a pontszámaik manipulálása miatt nem jutottak be az intézménybe. Ez tavalyról 32, idénről 69 jelentkezőt jelent.

„Értesültünk róla, hogy nem megfelelő módon jártunk el a felvételi vizsgák esetében. Őszintén bocsánatot kérünk minden érintettől”

- húzta alá Hajasi Jukiko, az intézmény történetének első női elnöke, akit a nyári botrány után választottak meg az intézmény élére.

A pontszámcsökkentés gyakorlatát az egyetem vezetőinek megvesztegetése ügyében kirobbant botrány nyomán elrendelt belső vizsgálat fedte fel.

Kiderült, hogy az intézmény korábbi vezetői az elmúlt több mint tíz évben minden női felvételiző esetében csökkentették a pontszámot

és azon férfiak esetében is, akik már negyedik alkalommal próbálkoztak bejutni.

Az egyetem volt elnökei közül kettő pénzt kapott azoktól a szülőktől, akiknek gyermekei úgy jutottak be az egyetemre, hogy megnövelték pontszámukat. Az egyetemen végzettek gyermekeinek pontszámát is növelték, hogy az intézmény több adományhoz juthasson általuk.

A női jelentkezők pontszámának csökkentését egy belső forrás szerint az érintettek azzal magyarázták, hogy ily módon akarták megakadályozni az orvoshiányt az egyetemhez kapcsolódó kórházakban, mondván a női orvosok házasságkötés, szülés után elhagyhatják az intézményt vagy hosszabb szabadságra mennek.

A botrány kirobbanása után a japán oktatási tárca elrendelte a szigetország valamennyi orvostudományi egyetemén a felvételi rendszer átfogó vizsgálatát a nemek közötti egyenlőség betartatásának céljából. Eddig országszerte 81 egyetemen tartottak vizsgálatot.

A Sova Egyetem a múlt hónapban ismerte el, hogy korábban manipulálta a jelentkezők pontszámait, a Dzsuntendo Egyetem pedig bejelentette, hogy bizottságot hoz létre a női jelentkezőkkel szembeni állítólagos negatív diszkrimináció kivizsgálására.

Borítókép: japán diákok felvételiznek Tokióban

AFP / The Yomiuri Shimbun / Yomiuri / Takehiko Suzuki

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!