Répa és Borsószem

2018.11.20. 23:21

Kegyelemben részesített két pulykát az amerikai elnök

Donald Trump kedden a hálaadás ünnepe előtti hagyomány jegyében kegyelmezett meg a két szárnyasnak a Fehér Ház kertjében rendezett ceremónián.

US President Donald Trump pardons the turkey "Peas" during the annual ceremony at the White House in Washington, DC, on November 20, 2018 as US First Lady Melania Trump(R) looks on. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Brendan Smialowski

Elvileg csak a két pulyka egyike kapott volna kegyelmet, ám Donald Trump tavaly mindkét pulykát kegyelemben részesítette, és így tett az idén is.

Az Egyesült Államokban régi hagyomány, hogy az amerikai elnökök a hálaadás ünnepe előtt a Fehér Házban rendezett ceremónia keretében megkegyelmeznek egy pulykának, azaz megmenekítik attól, hogy fő fogás legyen az ünnepi vacsoraasztalon. Az áfonyaszósszal tálalt pulyka ugyanis ünnepi vacsora az amerikai családoknál.

Donald Trump (k) és felesége, Melania Trump a ceremónián
Fotó: MTI / EPA / Erik S. Lesser

Először Abraham Lincoln elnök – fia kérésére – adott kegyelmet egy pulykának 1863-ban, és az 1870-es évek óta hagyomány, hogy az amerikai elnököknek farmerek pulykát ajándékoznak a hálaadás ünnepe előtt.

1947-ben Harry Truman elnök részesített kegyelemben egy akkor még névtelen pulykát, majd 1989-ben idősebb George H. Bush elnök hivatalossá tette a szokást.

Az idén kegyelemben részesülő két madár június 28-án kelt ki a tojásból Dél-Dakota egyik farmján – közölte a Fehér Ház, amely ezúttal lehetőséget adott az amerikaiaknak arra is, hogy interneten szavazhassanak, melyik pulykának kegyelmezzenek meg.

Voksolni hétfő délutánig lehetett, és akkor a szavazók 51 százaléka a Répa nevű pulyka életben maradása mellett döntött. Trump azonban a Borsószem névre hallgató madarat is életben hagyta. A pulykákat szokás szerint a virginiai műegyetemen helyezik el.

A Fehér Ház kertjében tartott ünnepségen a first lady mellett jelen volt Dél-Dakota kormányzója és több politikus is. Az ünnepség után Donald és Melania Trump Floridába utazott, a hálaadás ünnepét az elnöki család Trump Mar-a-Lago villájában tölti.

Borítóképünkön Donald Trump a pulykával

Fotó: Brendan Smialowski / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!