repülőgépskanzen

2021.07.21. 18:30

Kéklámpás járműcsodákat állítanak ki a ferihegyi Aeroparkban

Kéklámpás járműcsodákat állítanak ki szombaton a ferihegyi Aeroparkban, ahova különleges tűzoltóautók, oldtimer rendőr- és mentőautók, valamint helikopterek is érkeznek. Délután látványos járműfelvonulást is rendeznek az Aeropark-Vecsés-Ecser-Vecsés-Aeropark útvonalon – olvasható a Légiközlekedési Kulturális Központ (LKK) közleményében.

Budapest, 2020. július 4. Érdeklõdõk A repülõtér éjszakája címû rendezvényen az Aeropark repülõmúzeumban 2020 július 4-én. Az eseményen az érdeklõdõk megtekinthették a történelmi repülõgépek pilótafülkéit, pilótákkal, légiutaskísérõkkel, mûszaki szakemberekkel találkozhattak, tematikus sétákon, tárlatvezetésen vehettek részt. MTI/Bruzák Noémi

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Több mint harminc tűzoltóautó, köztük fecskendők, műszaki mentők, valamint oldtimerek is láthatók lesznek a repülőmúzeumban. Az ország különböző részeiről Ferihegyre érkező önkéntes tűzoltó egyesületek egyebek mellett Mercedes, Rosenbauer, Rába és Spartan típusokat vonultatnak fel, de a kínálatban szerepel majd tűzoltó Trabant és Lada is. Bemutatkoznak a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér egykori és mai tűzoltóautói, gurulás és beavatkozás közben láthatják az érdeklődők a 40 éves Simbát és a legújabb, habbal oltó monstrumokat is.

„A nagyszabású programmal az Aeropark azoknak a szolgálatoknak az áldozatos munkájára szeretné felhívni a figyelmet, melyek dolgozói erőn felül teljesítettek a pandémia elmúlt másfél évében” – idézi a közlemény Somogyi-Tóth Dánielt, a Légiközlekedési Kulturális Központ alapító-ügyvezetőjét.

Az eseményen láthatók lesznek a Kresz Géza Mentőmúzeum gyűjteményébe tartozó mentőautók is, amelyek egykor rendszeres résztvevői voltak a közúti forgalomnak. A Hagyományőrző Rendőrszázad oldtimer rendőrautókkal érkezik a helyszínre. A Kéklámpás Találkozó egyik főszereplője a délelőtti órákban a légirendészet egyik MD902-es helikoptere, valamint a légimentők EC-135-ös helikoptere lesz, amelyet a nap egy részében megtekinthetnek a látogatók. Szombaton egész nap élménytűzoltóautózást szerveznek, emellett a szakemberek megismertetik a járművek felszereléseit az érdeklődőkkel. A látogatók több speciális eszközt is kipróbálhatnak, valamint elsajátíthatják az újraélesztés alapjait.

Délután a találkozó egyik leglátványosabb programjaként

a járművek konvojba szerveződnek és rendőri felvezetés mellett felvonulásra indulnak az Aeropark-Vecsés-Ecser-Vecsés-Aeropark útvonalon.

A program többek között az Országos Mentőszolgálattal, a Magyar Tűzoltószövetséggel, a Budapest Airporttal, a Repülőtéri Katasztrófavédelmi Igazgatósággal, valamint az Országos Rendőrfőkapitánysággal együttműködésben valósul meg – áll az közleményben.

Borítókép: Érdeklődők az Aeropark repülőmúzeumban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!