tudományos munka

2020.11.25. 14:25

Kémkedés miatt négy év börtönbüntetésre ítéltek egy tajvani tudóst Kínában

Szabadságvesztés mellett két évre megfosztotta a politikai jogaitól és elkobozták személyes vagyonát.

Forrás: Shutterstock

Kémkedés miatt négy év börtönbüntetésre ítéltek egy tajvani tudóst Kínában – adta hírül a kínai kormányzat tajvani ügyekért felelős irodájának szerdai közlésére hivatkozva a China Daily című kínai pártlap.

A 60 éves Tony Si, a Nemzeti Tajvani Tanárképző Egyetem nyugalmazott docense az ítélet szerint a kínai szárazföldön folytatott tudományos cseréhez kötődő tevékenységen keresztül bizalmas információkat gyűjtött a tajvani hatóságok számára. A kelet-kínai Anhuj tartomány egyik kerületi bírósága a szabadságvesztés mellett két évre megfosztotta Sit a politikai jogaitól, továbbá 20 ezer jüan (923 ezer forint) értékű személyes vagyontárgyainak elkobzására ítélte.

Si, aki a kelet-kínai Santung tartományban székelő Huaxia kínai konglomerátum vezető közgazdászaként is tevékenykedett, 2018 augusztusában tűnt el Kínában. Eltűnése óta először a múlt hónapban bukkant fel ismét, amikor a CCTV kínai állami hírcsatorna levetített egy videót, amelyben elismeri, hogy kémkedett. A kínai állami televízió rendszeresen ad közre videón rögzített vallomásokat olyan vádlottaktól, akiknek az ügyében még nem született bírósági ítélet.

Sin kívül még legalább két másik tajvanit tartanak őrizetben Kína szárazföldi részén kémkedés gyanúja miatt.

Peking és Tajpej között a viszony többéves közeledés után ismét fagyossá vált azt követően, hogy a Caj Jing-ven tajvani elnök vezette kormányzat elutasította az 1992-ben elfogadott, az egy Kína elvét magában foglaló egyezményt, amelyet Peking a tárgyalások alapfeltételeként kezel. A kínai kormányzat azóta diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz Tajvannal szemben, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!