fontos az egyensúly

2018.07.23. 18:30

Kétszáz elefántot kap Mozambik egy magánrezervátumtól

A világ legnagyobb gyémánttermelőjének területén túl sok állat él, míg Mozambikban a korábbi polgárháború miatt nagyon lecsökkent az ormányosok száma.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Eric Isselee

Az elefántköltöztetés annak a tervnek a része, amelynek keretében Mozambik megtizedelt vadállományát állítják helyre. Az angol-amerikai nagyvállalat 320 négyzetkilométeres Venetia Limpopo rezervátuma nagyjából 60 elefánt befogadására alkalmas, jelenleg azonban 270 él a területen, „komoly károkat okozva az ökoszisztémában, amely más vadpopulációknak is otthont ad” – írták közleményükben.

A világ legnagyobb szárazföldi emlősei testméretük miatt komoly igénybevételt jelentenek a területen, ahol élnek. Sok dél-afrikai vadrezervátum elefántpopulációja elérte azt az egyedszámot, hogy a növényzet már nem képes elegendő táplálékot nyújtani.

A De Beers elefántjai 1500 kilométert tesznek meg a mozambiki Zinave Nemzeti Parkig, amelynek területe több mint 4000 négyzetkilométer és mindössze 60 elefántnak ad otthont.

Mozambik vadállományára súlyos csapást mért a 15 éven át tartó, 1992-ben véget ért polgárháború. Később a megmaradt elefántokra értékes agyarukért vadásztak.

A költöztetést a Peace Parks Foundation (PPF) állatvédő csoport hajtja végre. A De Beers 500 ezer dollárral (139 milliárd forinttal) támogatja küzdelmüket az orvvadászat ellen.

„Egy ökoszisztémában szükséges, hogy a növény- és állatvilág egyensúlyban legyen. Ha egy fajt, például az elefántot kiemeljünk, ezt az egyensúlyt bolygatjuk meg. Azzal, hogy újra elefántokat telepítünk Mozambikba, egy lépéssel közelebb jutunk az álmunkhoz, a táj egykori képének helyreállításához” – mondta Werner Myburgh, a PPF igazgatója.

Az elefántok erős családi és társas kötelékek közt élnek, ezért a csoportokat a költöztetéskor is egyben tartják. A logisztikai feladatok közé tartozik a nyugtatóinjekciók kilövése és az elkábított elefántok mozgatása. Az állatokat országúton szállítják új élőhelyükre.

Borítókép: Illusztráció/afrikai elefántok

Forrás: Shutterstock/Eric Isselee

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!