dagobert bácsi

2020.07.15. 15:15

Kiderült, kié a világ legnagyobb pénzgyűjteménye

Egy lelkes numizmatikus 193 országból szedett össze érméket és bankókat.

Forrás: Shutterstock

Világrekorder lett egy nepáli numizmatikus, akinek gyűjteménye az ENSZ-tagországokból származó pénzjegyeket és -érméket tartalmazza.

A 43 éves Dipendra Ratna Sakja teljes kollekcióval rendelkezik az ENSZ 193 országának pénzeiből. A rekordot 2020. április 13-án ismerték el, és a múlt héten hivatalosan is hitelesítették.

Az egyes ENSZ-tagországok mindegyikének különféle pénzeiből két-két bankjegyet és két-két érmét gyűjtött össze. A rekorder 17 országban járt, ezeken az utakon 47 ország pénzjegyeit szedte össze. A gyűjteményt az elmúlt egy évtizedben hozta létre. A tevékenység kellemes hobbiként indult, de gyümölcsöző szenvedéllyé vált.

Mint mondta, a fivére idegenvezetőként dolgozott, és mivel sok külföldivel találkozott, ebből a forrásból bővítette a gyűjteményt, és a turisták közül, aki tudta, pótolta is a hiányzó pénzeket.

A rekordot a londoni központú, világrekordokat hitelesítő hivatal ismerte el, az erről kibocsátott igazolás átadásakor a nepáli kormány egy tagja is gratulált Sakjának.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!