Salvator Mundi

2017.12.08. 21:35

Kiderült, kihez került a Krisztus-portré

Az abu-dzabi kulturális és idegenforgalmi minisztérium vette meg Leonardo da Vinci Krisztus-portréját, a Salvator Mundit, amely november közepén 45 millió dollárért (120 milliárd forint) kelt el a Christie's árverésén – közölte pénteken a New York-i székhelyű aukciósház.

Christie's employees take bids for Leonardo da Vinci’s "Salvator Mundi" at Christie's New York November 15, 2017. A 500-year-old work of art depicting Jesus Christ, believed to be the work of Renaissance master Leonardo da Vinci, sold in New York on Wednesday for $450.3 million setting a new art auction record, Christie's said. "Salvator Mundi," which the auction house dates back to around 1500, sold after 18 minutes of frenzied bidding in a historic sale, the star lot of the November art season in the US financial capital. / AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Timothy A. Clary

A bejelentést az után tették, hogy a The Wall Street Journal című tekintélyes amerikai üzleti lap csütörtökön arról írt, Szaúd-Arábia feltörekvő erős embere, Mohamed bin Szalmán trónörököst azonosították a festmény vevőjeként titkosszolgálati források.

Egy szaúdi illetékes azonban cáfolta, hogy a trónörökös vette meg minden idők legdrágább festményét. „A médiajelentésekkel ellentétben nem Mohamed bin Szalmán trónörökös vásárolta meg a műalkotást” – közölte.

„A Christie's meg tudja erősíteni, hogy az abu-dzabi kulturális és idegenforgalmi minisztérium vásárolta meg Leonardo da Vinci Salvator Mundi című festményét. Örülünk annak, hogy ez a csodálatos festmény a közönség számára látható lesz az Abu-Dzabi Louvre múzeumban” – olvasható az aukciósház közleményében.

Az aukció után nem közölték a vásárló kilétét, csupán annyit, hogy telefonon tette meg ajánlatait a mintegy 20 percen át folyó ádáz licitharcban.

A Reuters brit hírügynökség által látott dokumentum szerint a tárca egy szaúdi herceget hatalmazott meg, hogy nevében megvásárolja az olajképet.

A Badr ben Abdulla ben Muhammed ben Farhan al-Szaúd hercegnek címzett november 12-i keltezésű dokumentumban a tárca megköszöni, hogy „beleegyezett abba, hogy ismeretlen ügynökként licitáljon a minisztérium nevében a Christie's november 15-i New York-i árverésén.

A levél felhatalmazta a szaúdi herceget, hogy 500 millió dollár értékig licitáljon.

Az Egyesült Arab Emírségek egy kormányilletékese megerősítette, hogy a festmény az abu-dzabi kormány tulajdonában van, és kiállítják a november elején átadott Abu-Dzabi Louvre-ban.

A The New York Times korábban megírta, hogy a vevő ”egy kevéssé ismert szaúdi herceg„, Badr ben Abdulla ben Muhammed ben Farhan al-Szaúd, a szaúdi trónörökös bizalmasa.

A Salvator Mundi a reneszánsz zseni fennmaradt 20 festménye közül az utolsó, magántulajdonban lévő darab. A 64,5 x 44,7 centiméteres kép első ismert tulajdonosa I. Károly angol király volt, később szem elől veszett, és nem is nagyon keresték, mert sokan nem a nagy mesternek, hanem valamely tanítványának vagy más kortársának tulajdonították, eredetiségét csak 2011-ben ismerte el a művészettörténész szakma. A képet 1958-ban még mindössze 45 brit fontért vette meg egy amerikai gyűjtő a Sotheby's egy árverésén.

Borítókép: A Christie's novemberi árverése középpontban a Salvator Mundival.

AFP PHOTO / Timothy A. Clary

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!