Járvány

2021.08.04. 06:45

Kilencven százalék feletti az orosz vakcinák hatékonysága a delta variánssal szemben

A delta és delta plusz változat okozta fertőzés ellen több antitestre van szükség a klasszikus változathoz képest, de az orosz vakcinák által termelt antitestek az újabb mutációk ellen is hatékonyak.

Shipping containers with 300 liters of the first batch of active ingredient to produce Sputnik V vaccines in an Argentine lab are seen on board the Aerolineas Argentinas airplane at the tarmac of Ezeiza International airport in Buenos Aires province, Argentina, on June 8, 2021 upon the arrival from Sheremetyevo International airport in Moscow, Russia.

Forrás: AFP

Fotó: JUAN MABROMATA

Meghaladja a 90 százalékot az orosz vakcináknak az új koronavírus delta és delta plusz változatával szembeni hatékonysága – jelentette ki Alekszandr Szemjonov, az orosz fogyasztóvédelem jekatyerinburgi Vektor vírusfertőzés-kutató intézetének vezetője kedden az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva.

„A vakcinák hatékonysága enyhén csökken, de a legutóbbi adatok szerint továbbra is a 90 százalékos szint felett marad. Az ellenőrzés folyamatos, minden új vírusizolátummal vírusneutralizációs teszteket hajtanak végre” – mondta Szemjonov.

Mint mondta, az összes, Oroszországban bejegyzett vakcina, így a Szputnyik V, az EpiVacCorona és a Covivax egyaránt „hatékony a koronavírus ellen”. A szakértő elmondta, hogy a delta és delta plusz változat okozta fertőzés ellen több antitestre van szükség a klasszikus változathoz képest, de az orosz vakcinák által termelt antitestek az újabb mutációk ellen is hatékonyak, ezért nem kell megváltoztatni a vakcinák összetételét.

Korábban Rinat Makszjutov, a fogyasztóvédelem (Roszpotrebnedzor) Vektor Állami Virológiai és Biotechnológiai Tudományos Központjának vezérigazgatója azt mondta, hogy a legtöbb orosz régióban a koronavírus-fertőzés új eseteinek több mint 95 százalékát a delta mutáció okozza. A Roszpotrebnadzort vezető Anna Popova tiszti főorvos szerint Oroszországban a járványhelyzet továbbra is meglehetősen feszült, bár egyes régiókban stabilizálódás tapasztalható. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester kijelentette, hogy a főváros túljutott a fertőzés terjedésének csúcspontján.

Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma a keddi hivatalos adatok szerint 22 010-zel 6 334 195-re emelkedett. Ez a legalacsonyabb érték június 30. óta. Az új esetek közül 3330-at Moszkvában, 1910-et Szentpéterváron, 547-et Nyizsnyij Novgorod, 519-et Szverdlov, 481-et pedig Voronyezs megyében mutattak ki.

A napi növekmény országos szinten 0,35 százalék, az új esetek 8,2 százaléka volt tünetmentes. Az aktív esetek száma 513 524, a halálos áldozatok száma 788-cal 160 925-re, a felépülteké pedig 18 963-mal 5 659 746-ra emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 166,5 millió, az elmúlt napon pedig 311 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 239 464 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!