üzen a múlt

2021.01.14. 19:20

Kína legrégebbi ismert palotáját fedezték fel egy 5300 éves ősi város romjai közt

Suanghuajsu a középső és kései Jangsao-kultúra nagy települése volt.

Forrás: Shutterstock

Feltárták Kína eddigi legrégebbi ismert palotáját Henan tartományban egy 5300 éves ősi város romjai közt. Az új felfedezés az eddigi ismeretekhez képest mintegy ezer évvel régebbre vezeti vissza az ország palotaépítési történelmét.

Az ősi palotát Suanghuajsu lelőhelyen fedezték fel, Csengcsou tartományi főváros külterületén – közölte Vej Vang, a Kínai Régészeti Társaság elnöke.

Korábban, 2017-ben Henan tartományban egy 3800-3500 éves palotát találtak, később pedig Sanhszi tartományban Taosi lelőhelyen egy 4300-3900 éves palotát.

Suanghuajsu a középső és kései Jangsao-kultúra nagy települése volt mintegy 5300 éve. A Sárga-folyó déli partján egy fennsíkon terült el, ott, ahol a Jihe és a Lohe folyók összefutnak. A térséget mindig is a kínai civilizáció szíveként tartották számon.

A mintegy 1,17 négyzetkilométernyi területű lelőhelyen három nagy vizesárok maradványai találhatók, középen körben nagyméretű lakóövezet, alaposan megtervezett köztemetők.

A palotát döngölt földplatformra építették, amely mintegy 4300 négyzetmétert foglal el és különböző szerkezetek alapjait rejti. Az ásatási munkálatok során két építmény alapját tárták fel.

A platform nyugati felén terült el egy téglalap alakú udvar, amelynek déli falain túl egy 880 négyzetméteres nagy teret fedeztek fel. A keleti oldalon egy 1500 négyzetméteres udvar terült el három nagy kapuval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!