Új Frankenstein

2017.11.25. 21:14

Kína nem engedélyezi a fejátültetést

A műveletet a világon elsőként egy olasz és egy kínai sebész végezné el, de az utóbbi hazájának hatóságai szerint ez nem lenne sem etikus, sem lehetséges.

Frankenstein 1932 Real James Whale Boris Karloff. Collection Christophel / RnB © Universal Pictures

Huang Csie-fu, a kínai szervátültetési bizottság elnöke a China Daily című lapnak azt mondta, hogy a fejátültetetés „technikailag lehetetlen, a kínai törvényekbe és transzplantációs rendelkezésekbe ütközik”.

A fejátültetést Sergio Canavero olasz és Zsen Hsziao-ping kínai sebész tavasszal tervezte végrehajtani. Ők holttesteken már hajtottak végre egy alkalommal fejátültetést, ez azonban a kínai szervátültetési bizottság elnöke szerint sérti az etikai szabályokat. Kijelentette:

„Soha nem fogjuk megengedni, hogy hasonló klinikai kísérleteket végezzenek Kínában.”

Szakmai körökben is erősen vitatják az eljárást. Német tudósok szerint a megszakadt gerincvelő összekapcsolása egyébként is lehetetlen. Tudósok ugyanis évtizedek óta hiába próbálkoznak azzal, hogy lebénult embereknél a sérült gerincvelőt gyógyítsák.

„A sérült gerincvelőből kifutó idegpályák és az agyi sejtek gyógyítása olyan probléma, amellyel a világon még sehol senkinek nem sikerült megbirkóznia” – fogalmazott Hunag Csie-fu is.

A kínai szervátültetési bizottság megtette a lépéseket azért, hogy a harbini orvosi egyetemen dolgozó Zsen Hsziao-pinget felelősségre vonhassák.

A két sebész még 2015-ben jelentette be, hogy két éven belül megtörténhet az első fejátültetés Kínában, amennyiben a kutatások és a kísérletek sikeresek.

Hasonló gondolatai már másoknak is voltak, de szerencsére eddig legfeljebb csak filmek születek az ilyen meredek ötletekből. Nézzen bele az egyik klasszikusba, ha kíváncsi, milyen vége lehet az ilyen próbálkozásoknak:

Borítóképünkön Boris Karloff a Frankenstein doktor által megalkotott szörny szerepében. Forrás: AFP / Collection Christophel / RnB © Universal Pictures

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!